Külföld

Szabadon engedték az ukrán fronton harcoló orosz bűnözőket

rtl.hurtl.hu

2023. január 5. 11:47

Az elítéltek a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadseregben szolgáltak fél évet, cserébe amnesztiát kaptak. 

Megkapták az ígért kegyelmet, és szabadon engedték azokat az orosz elítélteket, akik fél évig harcoltak Ukrajnában a Wagner-csoport kötelékében – közölte újságírókkal a zsoldoshadsereg  vezetője, Jevgenyij Prigozsin. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint Prigozsin közölte:

Letöltötték a szerződésüket. Becsülettel és méltósággal.

A Wagner-csoport közlése szerint kéttucatnyi volt rab kapott kegyelmet, akik a fél évig tartó szerződés értelmében fizetést is kaptak, valamint kompenzációt, ha megsebesültek. Prigozsin közben arról beszélt, hogy nagyrészt olyan emberekről van szó, akik természetüknél fogva nem tudnak békésen élni, és emiatt bajba kerültek. Hozzátette:

Ezek született harcosok.

A RIA Novosztyi beszámolója szerint a kegyelmet kapott rabok többsége visszatér a Wagnerhez önkéntesként.

Tavaly augusztusban derült ki, hogy a Wagner-csoport börtönökben toboroz önkénteseket, azzal az ígérettel, hogy a katonáskodásért cserébe kegyelmet kapnak. Szeptemberben egy videófelvétel is nyilvánosságra került, amin Prigozsint látni egy börtön udvarán, ahogy beszédet mond a raboknak.

Prigozsin a felvételen azt mondja, hogy büntetésüket enyhítik, ha cserébe a zsoldosseregben teljesítenek szolgálatot, és azt állította, hogy senki sem kerül vissza a rácsok mögé, ha leszolgálja az idejét:

Ha hat hónapot letöltöttél, szabad vagy.

 

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#wagner-csoport#oroszország#rabok#kegyelem

Címlapról ajánljuk