Külföld

Itt az orosz Piszkos Tizenkettő: gyilkosokat is toboroznak az orosz börtönökben az ukrán frontra

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 10. 19:22

Pedofilokat viszont nem vesznek fel a CNN információi szerint.

Az Ukrajna elleni háborúban súlyos veszteségeket szenvedő orosz hadsereg már a börtönökben kénytelen utánpótlást toborozni – értesült a CNN. Egy orosz rab arról beszélt az amerikai hírtelevíziónak, hogy amnesztiát, illetve 100-200 ezer rubelt ígérnek azoknak a fogvatartottaknak, akik vállalják a kéthetes kiképzést és az ukrajnai szolgálatot.

Elítélt gyilkosokat még szívesen fogadnak, de nemierőszak-tevőket, pedofilokat és szélsőségeseket nem vesznek fel a rab szerint.

A börtöntoborzást nem csak egyetlen rab elmondása bizonyítja. A CNN szerint chatek, telefonbeszélgetések és egyéb vallomások, illetve a barátok, családtagok elmondásai is alátámasztják az információt. A toborzást orosz zsoldosok végzik, pontosabban a Vlagyimir Putyin orosz elnök árnyékhadseregének tartott Wagner-cégcsoport emberei.

Vlagyimir Oszecskin, az orosz elítélteket segítő Gulagu.net vezetője szerint egyes esetekben a családoknak 5 millió rubelt ígérnek, ha raboskodó rokonuk elesne a harcokban. Ám kétséges, hogy az orosz állam vagy a zsoldoscég betartja-e a rabok által aláírt szerződéseket. Ugyanis lényegében az egész toborzás törvénytelen, Oroszország pedig hivatalosan nem is áll háborúban, ahogy a Wagner sem vesz részt a harcokban. Oszecskin szerint a rabokat minden bizonnyal tömegesen áldozzák majd fel ágyútöltelékként.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#börtön#rab#toborzás

Címlapról ajánljuk