Külföld

Nyilvánosságra kerültek Donald Trump adóbevallásai: Kínában offshore-ozott, rengeteg pénzt vesztett

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 20:27

Több ezer oldalnyi dokumentumot hoztak nyilvánosságra.

Hosszadalmas jogi csatározás után nyilvánosságra kerültek Donald Trump amerikai elnök adóbevallásai a 2015-től 2020-ig terjedő hat évből. Kiderült: A volt elnök 2015 és 2017 között Kínában offshore-ozott, amíg elnök volt.

A CNN szerint arról is hazudhatott, hogy mennyit költ jótékonyságra. Míg azt ígérte, hogy elnöksége alatt évi négyszázezer dollárt szán ilyen célokra, ezt nem minden évben tette meg: 2020-ban egy fillért sem költött erre.

Ebben az évben komolyan megroggyantak az elnök pénzügyei, valószínűleg a járvány miatt: kevesebb jött be Trump kiterjedt hotelbirodalmából. Az is kiderült, hogy az elnök folyamatosan veszteségeket jelentett be, ami azt jelentette, hogy elnöksége első és utolsó évében nem kellett túl sokat adóznia. Trump 2015-ben 105 millió, 2016-ban pedig 73 millió dollárt vesztett.

Az MTI szerint Donald Trump az iratok nyilvánosságra hozatalára reagálva azt mondta, hogy a demokratáknak „ezt soha nem lett volna szabad megtenniük”. A volt elnök közleményében úgy fogalmazott, hogy a „radikális baloldali demokraták mindent fegyverként használnak fel, de emlékezzenek arra, hogy ez kétirányú utca”.

Olvasható többi között, hogy 2015-ben, abban az évben, amikor megkezdte elnökválasztási kampányát, mintegy 691 ezer dollár jövedelemadót fizetett. Donald Trump adózási adatai mellett felesége, Melania Trump adóbevallásai is olvashatók.

2020-ban a Trump házaspár negatív 4,7 millió dollár jövedelmet vallott be. 2015-20 között, hat év alatt a magát legszívesebben ingatlanmágnásként ábrázoló Trump 85 millió dollárt bukott az ingatlanüzleten, egyéb üzletein pedig 130 milliót.

Trump elnökségének első két évében a kormánya irányítása alá tartozó adóhivatal nem végezte el az éves adóellenőrzést, pedig ezt minden elnöknél meg kellett volna tenniük.

A képviselőház költségvetési bizottsága először 2019-ben próbálta megszerezni az akkor még hivatalban lévő elnök adóbevallásait, amelyeket végül idén november végén kapott meg a szövetségi adóügyi hatóságtól a legfelsőbb bíróság döntése után.

Nyitókép: Shawn Thew / MTI / EPA

#Külföld#trump#adó#veszteség#elnök#offshore

Címlapról ajánljuk