Külföld

Olaszország covidtesztre kötelezi a Kínából érkező utasokat

rtl.hurtl.hu

2022. december 29. 6:17

Az esetleges új variánsok miatt. Az EU csütörtökön dönt a kérdésről. 

Olaszország elrendelte, hogy kötelező covidtesztet kell végezni mindenkin, aki Kínából érkezik az országba – jelentette be az olasz egészségügyi miniszter. Orazio Schillaci közlése szerint erre azért van szükség, hogy észleljék és azonosítsák az esetleges új variánsokat, hogy meg tudják védeni az olasz lakosságot.

A kötelező tesztelést azután vezették be, hogy a milánói Malpensa repülőtéren december 26-án elvégzett tesztek kimutatták, hogy egy Kínából érkezett járaton az utasok 52 százaléka covidfertőzött volt.

Az Európai Unió egészségbiztonsági bizottsága csütörtökön ül össze, hogy arról tárgyaljanak, milyen intézkedéseket vezetnek be a kínai covidjárvány miatt.

Az Egyesült Államok szintén szerdán jelentette be, hogy a Kínából érkező utasoknak negatív covidtesztet kell felmutatniuk, amit a beutazás előtt 48 órával kell készíteni, és még a felszállás előtt be kell mutatniuk a légitársaságnak. Az intézkedés január 5-én lép életbe. Az amerikai hatóságok szintén az új variánsok jelentette veszéllyel indokolták a lépést.

Japán és India is tesztelni kezdte a Kínából érkező embereket. A lépést azután tették, hogy Kína három év után megnyitotta a határait, és a kínaiak újra elkezdhettek utazni az ország határain kívülre.

Az országban december elején oldották fel az egész világon példátlanul szigorú járványügyi korlátozásokat, és a járvány ezután úgy robbant be, „mint egy elszabadult tehervonat”. Bár a hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma alacsony, a kínai hatóságok nem nyilvános becslései szerint karácsonykor már 250 millió ember lehetett fertőzött.

Nyitókép: Utazók a pekingi repülőtéren, december 27-én. Fotó: Kyodo News via Getty Images

 

#Külföld#covid#járvány#olaszország#kína#utasok#teszt#európai unió#egyesült államok

Címlapról ajánljuk