Külföld

Brit kommandósok gyilkolhattak meg civileket Afganisztánban

rtl.hurtl.hu

2022. december 15. 20:19

Vizsgálat indul.

Vizsgálatot indítottak az Egyesült Királyságban, mert brit katonák civilekkel végezhettek Afganisztánban – írja az Aljazeera.

A vizsgálat januárban kezdődik, és a Special Air Service (SAS) kommandósai által elkövetett állítólagos visszaéléseket fogja vizsgálni a 2010 közepétől 2013 közepéig tartó időszakban.

Az SAS-t azzal vádolták meg korábban, hogy gyanús körülmények között több tucat afgánt öltek meg, de a feletteseik eltussolták a gyilkosságokat. A BBC szerint a fegyvertelen afgánokat hidegvérrel agyonlőtték, majd fegyvereket helyeztek el mellettük, hogy igazolják a bűncselekményeket.

Andrew Murrison védelmi miniszter-helyettes elmondta, a vizsgálat elindításáról szóló döntés hátterében két olyan ügy áll, amelyek jelenleg bírósági felülvizsgálat alatt vannak Nagy-Britanniában. Ezeket olyan családok indították, akik azt állítják, hogy rokonaikat 2011-ben és 2012-ben az SAS gyilkolta meg, majd ezek körülményeit nem vizsgálták ki megfelelően.

A fegyveres erőkre vonatkozó brit törvények szerint bűncselekménynek minősül, ha a parancsnokok nem tájékoztatják a katonai rendőrséget, amennyiben tudomást szereznek potenciális háborús bűncselekményekről.

Nyitókép: Nyugati katonák Afganisztánban – Fotó: Dzsalil Rezaji / MTI / EPA

#Külföld#sas#kommandós#afganisztán#egyesült királyság#vizsgálat#gyilkosság

Címlapról ajánljuk