Külföld

Rekordszámú újságírót börtönöztek be 2022-ben

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 6:54

Egészen 363-at, közülük 62 újságírót Iránban.

Idén nem kevesebb mint 363 újságírót börtönöztek be a világon azért, mert munkájukat végezték, a legtöbbet, 62-t Iránban, írja az MTI egy amerikai érdekvédelmi csoport kimutatására hivatkozva. Mintegy 20 százalékkal emelkedett a bebörtönzöttek száma a tavalyihoz képest a december 1-i adatok alapján az Újságírók Védelmének Bizottsága (Committee to Protect Journalists) friss jelentése szerint.

A top öt bebörtönző Irán, Kína, Mianmar, Törökország és Fehéroroszország.

A tekintélyelvű kormányok erősítették az elnyomó intézkedéseket, hogy elnémítsák a médiát, hogy „fedő alatt tartsák a forrongó elégedetlenséget” a Covid-19, majd az ukrajnai háború okozta gazdasági nehézségek sújtotta világban, olvasható a tanulmányban. Az Iránban letartóztatott 62 újságíró közül 49 a szeptemberben kitört tömeges tiltakozások idején került fogságba. A tüntetések a 22 éves kurd Mahsza Amini halála után kezdődtek, a fiatal nőt az erkölcsrendészet tartóztatta le, mert állítólag nem szabályszerűen viselte az előírásos fejkendőt. A nő a vizsgálati fogságban vesztette életét.

Az érdekvédő szervezet példátlanul sok, 24 újságírónőt tartóztattak le idén.

A sorban Kína a második, 43 újságírót börtönöztek be 2022-ben, a tavalyi 48-hoz képest csökkent a számuk, noha a jelentés szerint a pontos számot a kínai cenzúra miatt különösen nehéz kideríteni. Mianmarban a tavalyi 26-ról 42-re emelkedett a fogva tartott újságírók száma, az idén elítéltek csaknem fele az „uszítást” és a „hamis híreket” büntető rendelekezés alapján került börtönbe. Oroszországban 19 újságíró van őrizetben, sokan közülük aki tízéves börtönbüntetést is kaphatnak a „hamis hírek” terjesztése miatt.

Nyitókép: illusztráció / Pixabay

#Külföld#újságíró#börtön#szólásszabadság#kína#törökország#irán

Címlapról ajánljuk