Külföld

Kokaintól fuldoklik Európa egyik legnagyobb kikötője

Dévai LászlóDévai László

2022. december 14. 8:50

A kikötőben dolgoznak a hatóságok, de az olyan, mintha tűt keresnének a szénakazalban.

A Hollandiában található rotterdami kikötő Európa legnagyobb kikötője, és mint olyan rengeteg rakományt fogad naponta. Sok áru fordul meg itt, java részük legális, sokuk azonban nem az.

2021-ben rekordmennyiségű, közel 70 tonnányi kábítószert fogtak el itt, ez a szám 74 százalékkal több az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

idézi az Euractiv.com portál Ger Scheringát, aki a fegyveres vámtisztek vezetőjeként felügyel a kikötőért.

Rotterdam és a belga Antwerpen volt a két fő belépési pontja annak a dubaji szuperkartellnek, ami ideáig ellátta Európát kokainnal. Ezt a bandát sikerült részlegesen felszámolni a múlt hónapban.

A kokaint általában konténerekbe vagy a hajók vízszint alatti réseibe rejtik el, ahonnan aztán felbérelt búvárok veszik le az illegális rakományt.

Scheringa szerint azért érkezett sokkal több kokain a kontinensre, mert az igények is megnőttek. Rotterdam jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza a kábítószer Európába jutását, különösen a vámellenőrzések fokozásával. Rotterdam polgármestere, Ahmed Aboutaleb elmondása szerint Rotterdam valósággal fuldoklik a kokainban, a régióban emiatt érezhetően megnőtt a szervezett bűnözéssel kapcsolatos aktivitás is.

Az Aboutaleb az AFP-nek azt mondta, hogy mindenképp el akarja érni, hogy a kikötőt ellenőrző vámügyi hatóságok átvizsgálják az összes Latin-Amerikából érkező konténert.

Scheringa vámtisztviselő válaszul azt nyilatkozta, hogy a legnagyobb kihívás az, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt az ellenőrzések gyakoriságát illetően, a kikötőnek ugyanis az átvizsgálások mellett teljesen kapacitáson kell működnie.

A bandák kifinomult módszerekkel juttatják el a kokaint Európába, ahol aztán egy külön szervezet végzi az elosztást

– ezt már Romilda Schaaf, a kikötőt felügyelő rendőri egység drogspecialistája mondja, aki szerint a nyomozóknak pontos információk alapján kell dolgozniuk, mert máskülönben több tízezert konténert kellene átvizsgálniuk rövid idő alatt úgy, hogy mások munkáját sem akadályozzák.

Valójában az a kérdés, hogy meg tudjuk-e találni a tűt a szénakalazban – mondta Schaaf az AFP-nek.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#rotterdam#hollandia#kokain#kikötő

Címlapról ajánljuk