Külföld

Véletlenül elengedték a maffiavezért, aki Amália holland hercegnő életére akart törni

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 15:12

Karim Bouyakhrichan bűnlajstroma igen hosszú. Bírósági hiba miatt tudott elszökni, halállistáján ott van Mark Rutte holland miniszterelnök is.

A Mocro Maffia vezetőjét, Karim Bouyakhrichant tavaly januárban tartóztatták le Marbellán egy ötéves pénzmosási nyomozás végén. Ezután kért kiadatást Spanyolországtól Hollandia, ahol a férfit kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyekkel hozták összefüggésbe. A madridi Nemzeti Bíróság zöld utat adott a kérelemnek, a málagai tartományi bíróság – amelynek hatáskörébe tartozik az a terület, ahol Bouyakhrichant letartóztatták – azonban elutasította azt, arra hivatkozva, hogy a drogbárónak először a pénzmosás vádjával kell szembenéznie.

A holland hatóságok fellebbeztek, ők arra hivatkoztak, hogy a kartellfőnök az Interpol egyik legkeresettebb bűnözője, azért keresik, mert kulcsszerepet játszott egy évtizedes, a kontinenst behálózó drogháborúban, amelyben több tucat embert öltek meg Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban és Marokkóban.

A Politico írta meg, hogy egy spanyol rádió megtudta: bár a nemzeti bíróság elfogadta a holland fellebbezést, elmulasztotta kiadni az előzetes letartóztatási parancsot, amely biztosította volna, hogy Bouyakhrichan rács mögött maradjon a kiadatás végrehajtásáig.

Márciusban, pénzmosási ügyének első tárgyalásán a bíró beleegyezett, hogy a bandavezért 50 ezer eurós óvadék ellenében szabadon engedjék.

A világszerte bankszámlákkal és ingatlanokkal rendelkező, milliárdosként emlegetett Bouyakhrichan pedig azonnal kifizette a pénzt és egyszerűen lelépett a városból. A hatóságok azóta sem találják.

2022-ben Amália holland koronahercegnőnek ki kellett költöznie kollégiumából és vissza kellett költöznie a királyi palotába, miután a rendőrség szerint Bouyakhrichan a trónörökös elrablását vagy meggyilkolását tervezte.

Ajánló: Veszélyben van, alig hagyhatja el a palotát a 18 éves holland koronahercegnő, Amália

A kartellfőnök szabadon bocsátása miatt vélhetően át kell alakítani a biztonsági protokollokat nem csak Amála hercegnő, hanem Mark Rutte ideiglenes holland miniszterelnök esetében is. A De Telegraaf holland hírügynökség szerint Bouyakhrichan lehetséges magas rangú célpontjainak listáján Mark Rutte is szerepel.

Nyitókép: Policia National

#Külföld#Karim Bouyakhrichan#hollandia#spanyolország#maffia

Címlapról ajánljuk