Külföld

„Régóta nem láttam napfényt” - a kínai zavargások egy macskás Twitter-fiók köré csoportosultak

rtl.hurtl.hu

2022. december 10. 13:13

Két hét alatt 800 ezren követték be ezt a fiókot, de ki ő és mit akar?

A múlt hónap végén Kínán végigsöprő, példátlan tiltakozásoknak, amely Hszi Csin-ping hatalmának legnagyobb próbatétele volt, volt egy sajátos gócpontjuk. Egy kínai Twitter-fiók, aminek egy rajzolt macska a profilképe. Miközben az emberek az utcára vonultak, hogy szélesebb szabadságjogokat és a zéró Covid-korlátozások felszámolását követeljék, a „Li nem a tanárod” fiók valós időben, élőben közvetítette a demonstrációkat, ritka alkalmat kínálva arra, hogy kívülről is betekintést lehessen nyerni a kommunista diktatúra működésébe.

A helyszíneken készült videókat, fényképeket és beszámolókat gyorsan cenzúrázták a kínai cenzorok, de a Twittert már nem tudták elhallgattatni a hatóságok. 

A Twitter – mint sok más közösségi média platform és híroldal – le van tiltva Kínában, de egy kis VPN-es ügyeskedéssel el lehet őket érni. A fiók mögött egy szemüveges, 30 éves festő áll, aki az ébren töltött óráinak nagy részét egy székben ülve, monitorok előtt görnyedve töltötte, hogy minden kínai történésről hírt adjon. A férfi a kínai eseményektől nagyon messze, Olaszországban él, innen irányította a kínai forradalom közvetítését.

Régóta nem láttam napfényt

– mondta Li a CNN-nek egy héttel a tüntetések kitörése után.

A férfi éjt nappallá téve dolgozott a neki küldött privát Twitter-üzeneteken, hogy megfelelően bemutassa a kínai állapotokat. Li naponta több ezer anyagot kapott és rendszerezett. A munkájának meg is lett a gyümölcse, a követőinek a száma nem kevesebb mint 800 ezer felhasználóval növekedett. 

Ahogy nőtt a profilja, Li felkeltette a kínai hatóságok figyelmét. Az egyébként kínai férfi szüleit elkezdték a hatóságok zaklatni, szinte már naponta jártak a rendőrségre.

Magát Lít is megkeresték a rendőrök a családján keresztül, azt akarták tudni, hogy állnak-e mögötte külföldi szervezetek, kap-e a munkájáért pénzt és hogy fizetnek-e neki azért, hogy szerkeszti a hatalmasra duzzadt Twitter-fiókot. A férfi apját rendszeresen zaklatták a hatóságok, ezért elkezdtek könyörögni neki, hogy hagyja abba a posztolást, mert aggódnak érte. Li azt mondta, hogy ne aggódjanak érte, a közvetítéseket pedig nem tudja abbahagyni, mert innen már nem tud visszafordulni.

Weibóról a Twitterre

Li azt mondta, hogy tudatosan soha nem kereste a politikát, de csak úgy, mint Kínában sok fiatal, az események hatására kezdett el közéleti témákkal foglalkozni. Li nem is akart volna tényező lenni a Twitteren, a fullasztó cenzúra miatt vándorolt a szabadabb platformra, még akkor is, ha ehhez VPN-nel kellett kijátszania a rendszert.

Pedig Li a Weibo legkorábbi felhasználói közé tartozott, 2010 óta volt aktív az oldalon.

2012-re Li egyre kritikusabb lett a társadalommal szemben, 19 évesen a kezdő művész megtartotta első egyéni kiállítását a keleti Jinan város galériájában. A tárlatnak a „Picasso a cirkuszban” nevet adta – az esemény bevezetője szerint, hogy „kigúnyolja ezt az abszurd társadalmat, amely olyan, mint egy vicces állatokkal teli cirkusz”.

A viszonylagos szabadság a kínai közösségi médiában múlandó volt. A cenzúra szigorodni kezdett Xi hatalomra kerülésekor.

A helyzet még rosszabbra fordult a járvány idején. A Weibón számtalan fiókot tiltottak be, mert fel mertek tenni a hatalom számára kényes kérdéseket. A fiatal művész az utolsó Weibo-fiókját úgy veszítette el, hogy újratweetelt egy fényképet egy 15 éves, őrizetben lévő ujgur lányról, aki szerepelt a BBC hszincsiangi rendőrségi aktákkal kapcsolatos nyomozásában is.

Bátor akartam lenni az egyszer, érte. Nagyon megérte

– írta az akkori botrány után a Twitteren.

Sok tiltakozóhoz hasonlóan Línek továbbra is szembe kell néznie a politikai hovatartozásából fakadó gondokkal. 2019 óta nem tért haza szüleihez a kínai határlezárások és az egekbe szökő repülőjegyárak miatt. A helyi Covid-intézkedések enyhítése felkeltette a reményt, hogy Kína egy lépéssel közelebb kerül határai megnyitásához, de Li arra is felkészült, hogy talán soha többé nem tud majd hazamenni.

Amikor láttam, hogy az emberek kimennek az utcára, és transzparenseket lobogtatnak, tudtam, hogy nekem is áldozatot kell hoznom. Lelkileg felkészültem arra, hogy lehet, soha többet nem találkozhatok a szüleimmel.

mondta Li a CNN-nek, aki saját állítása szerint az ő profilján szereplő firkált macska lett a világ egyik legismertebb macskája a kínaiak körében.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#kína#zavargások#twitter#macska#tüntetés

Címlapról ajánljuk