Külföld

Egy 40 éves, elfeledett szabály miatt kell bezárnia egy brit kocsmának

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 16:35

Persze, csak a hivatalos dokumentumokban szerepel ez az indoklás, valójában másról van szó. 

Be kell zárni egy kocsmát az Egyesült Királyságban egy az 1980-as évekből származó, nevetséges szabály miatt – írja a LadBible.

A cardiffi Cathedral Roadon található CFeleven bárnak már tizenhat éve Jason Hamer a tulajdonosa. Hat évvel ezelőtt ginbárként nyitotta újra a helyet, azt megelőzően négy évtizeden át panzióként üzemelt. 

A kocsmának januárban mégis be kell zárnia, a tulaj szerint ezzel öt ember elveszíti a munkáját, az egyik alkalmazott pedig az otthonát is, mivel ő a bár felett lakik. 

Hamer elmondta, hogy mindössze három hónapot kapott a bár bezárására, annak ellenére, hogy több ezer fontot költött a felújításra és 16 000 fontot a döntés megfellebbezésére.

Az értesítést azután kapták meg, hogy a cardiffi tanács egyik tisztviselője több évtizedes archívumokat nézett át, és talált egy 42 éves tervezési szabályzatot, amely kimondja, hogy a bár csak a „szálloda lakói” számára lehet nyitva.

A WalesOnline-nak nyilatkozva az 58 éves férfi elmondta: „Amennyire tudomásunk volt róla, nem volt semmi probléma a tervezéssel. A járvány alatt egyre több ember ivott a kerthelyiségben, és volt néhány panasz a zaj miatt. A tanács környezet-egészségügyi osztálya végzett egy zajszintvizsgálatot, de nem léptük át a megengedett szintet. Aztán az osztály egy másik munkatársa azt mondta, hogy látni akarja az összes tervezési feltételt. Végül ő kérte meg az osztályt, hogy ellenőrizzék évtizedekre visszamenőleg a szabályzatot” – magyarázta. 

Megnézték a mikrofilmes archívumot, és találtak egy 1980-as feltételt, amely szerint árulhatunk alkoholt, de csak a szálloda vendégeinek

– nyilatkozta a tulajdonos, és hozzátette, hogy a tervezési felügyelőségtől érkezett egy nyilatkozat, amelyben az állt, hogy bár együtt éreznek az elbocsátott emberekkel, úgy gondolják, hogy a három hónapos felmondási idő több mint tisztességes.

„A fő indoklás az volt, hogy ne zavarjuk a lakókat, mert a Cathedral Road lakónegyedben vagyunk. De ezen a környéken több pub is van, amelyek közül néhány közelebb van a házakhoz, mint mi. Éppen most költöttünk egy csomó pénzt az egész földszint és a kert átalakítására, egy konyha beépítésére és egy fűtőernyő beszerzésére.... Ez nevetséges. Senki sem tudott erről a tervezési feltételről. Nem lepődnék meg, ha a Cathedral Roadon lévő néhány korábbi panzióban is hasonló szabály lenne érvényben" – tette hozzá. 

Később azonban kiderült, hogy a feltétel eltörlésére irányuló fellebbezést 15 lakossági észrevétel miatt utasították el, amelyek mindegyike panasz volt. Az egyik lakó azt írta, ellenzi a tervet a zaj, az extra forgalom, a részeges viselkedés, a szemetelés és a nyilvános vizelés miatt. Állítólag mindennek tanúja is volt. 

Egy másik személy azt írta, hihetetlen, milyen zaj jön a bárból, ez pedig nagyon megnehezíti a gyermekei számára a tanulást és az alvást. 

A tulajdonosnak most már csak néhány hete van arra, hogy eldöntse, mihez kezdjen, akár eladja a helyet, akár lakásokká alakítja át a bárt. 

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#kocsma#egyesült királyság#bezárás#zárás#zaj

Címlapról ajánljuk