Külföld

Terrorszervezetté nyilváníthatja Amerika Putyin séfjének zsoldoshadseregét

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 17:24

A Wagner-csoportot Ukrajnában is bevetik az oroszok.

Az amerikai kormányzat fontolóra vette, hogy külföldi terrorista szervezetté nyilvánítja a Wagner-csoportot, ami egy orosz magán zsoldoshadsereg – tudta meg a CNN. Végleges döntés még nem született az ügyben.

A Wagner-csoport az ukrajnai harcokban is részt vesz Oroszország oldalán, gyakran Putyin titkos hadseregeként emlegetik. Afrikában, Szíriában és Ukrajnában is háborús bűncselekményekkel vádolják. A zsoldoshadsereg alapítója a Putyin séfjeként emlegetett oligarcha, Jevgenyij Prigozsin.

A Biden-kormányzat eddig tartózkodott attól, hogy Oroszországot terrorizmust támogató állammá nyilvánítsa, azzal érvelve, hogy ez nagyrészt szimbolikus jelentőségű lenne, és figyelembe kell venni, hogy milyen járulékos következményei lehetnek. Az amerikai külügy szóvivője azt mondta, hogy az Egyesült Államok felelősségre fogja vonni azokat, akik felelősek Oroszország Ukrajna elleni háborújáért.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a Wagner-csoportot Ukrajnában a legnehezebb és legfontosabb küldetéseikben vetik be az oroszok, és kulcsszerepük volt Mariupol és Herszon elfoglalásában. Ugyanakkor a CNN szerint az orosz vereségek a magánhadsereg tagjainak harci morálját is visszavetették.

Nyitókép: a Wagner-csoportot dicsőítő falfirka Belgrádban – Fotó: Pierre Crom/Getty Images

#Külföld#wagner-csoport#oroszország#terrorizmus#amerikai egyesült államok#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk