Külföld

Oroszország szigorít a melegellenes törvényeken

rtl.hurtl.hu

2022. november 24. 20:33

Már nem csak kiskorúaknak, hanem felnőtteknek is tilos lesz pozitívan bemutatni azonosneműek közötti kapcsolatot. 

Az orosz parlament alsóháza csütörtökön ellenszavazat nélkül elfogadta a „melegpropaganda-ellenesnek” nevezett jogszabály szigorítását. A törvényt még el kell fogadnia a felsőháznak, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is, de az biztosra vehető.

A jogszabály megtiltja, hogy filmekben, reklámokban és könyvekben pozitívan mutassanak be meleg párkapcsolatok, a melegekkel kapcsolatos online beszélgetéseket blokkolhatják, és megtiltják a melegjelképekkel ellátott termékek árusítását – írta a BBC.

A törvénysértőkre akár 400 ezer rubeles pénzbírságot is ki lehet szabni, míg a cégekre ötmillió rubelt, míg a külföldiek 15 nap börtönbüntetést is kaphatnak, valamint kiutasíthatják őket az országból.

Emberi jogi szervezetek és melegaktivisták szerint a jogszabály gyakorlatilag megtiltja a homoszexuális kapcsolatok nyilvános említését. Emellett attól tartanak, hogy elfogadása után meg fognak nőni a melegek ellen elkövetett erőszakos cselekmények.

Nyitókép: Szivárványos zászló a moszkvai brit nagykövetség épületén, 2020-ban. Fotó: Ulf Mauder/picture alliance via Getty Images

#Külföld#oroszország#melegek#jogszabály#törvény#szigorítás

Címlapról ajánljuk