Külföld

A Roszatom is a paksi bővítést tartja a legkockázatosabb projektjének

rtl.hurtl.hu

2022. november 21. 19:07

De már a betonozásra készülnek.

Az uniós szankciók nem érintik a Roszatom tevékenységét, de a paksi bővítés nagyobb kockázatnak van kitéve, mint bármely más Roszatom-fejlesztés a világ más térségeiben – közölte az orosz atomenergia-vállalat vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov Szocsiban, az Atomexpo megnyitóján.

Alekszej Lihacsov úgy értékelt, hogy a magyar kormánnyal fennálló kapcsolatok „tárgyszerűek”, ami lehetővé teszi, hogy a projekt előre haladjon: a tervek szerint jövőre megtörténik az első betonozás, arra számítanak, hogy a beruházás megkapja az összes szükséges engedélyt és teljes gőzzel haladhat a munka.

Lihacsov az MTI szerint „magyar újságírói kérdésre” válaszolva „a brüsszeli vezetés átgondolatlan álláspontját” okolta a paksi bővítéssel kapcsolatos kockázatokért.

Szijjártó Péter is Oroszországba utazott, hogy részt vegyen az Atomexpón. David Pressmann, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete korábban azt mondta, aggódva látja, hogy miközben Moszkvából rakéták repülnek a kijevi játszóterekre, a magyar külügyminiszter Moszkvába repül, hogy a Facebookon élőben jelentkezzen be a Gazprom széházából. Erre Szijjártó Péter azt válaszolta, hogy ő se szokta kommentálni az amerikai külügyminiszter utazásait.

Nyitókép: MTI/AP/Lisa Leutner

#Külföld#roszatom#paksi bővítés#atomerőmű

Címlapról ajánljuk