Külföld

Rekordmagasságban a Brexitet hibának tartó britek száma

rtl.hurtl.hu

2022. november 20. 13:40

Még soha ennyien nem tartották rossz lépésnek, hogy országuk kilépett az Európai Unióból. 

A legújabb közvélemény-kutatások szerint rekordmagasságba emelkedett azoknak a briteknek az aránya, akik ma már hibás döntésnek tartják a kilépést az EU-ból – jelentette az MTI. A magyar állami hírügynökség a legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov friss felmérését idézte, aminek eredményei szerint a britek 56 százaléka hibás döntésnek tartja a Brexitet, és mindössze 32 százalék helyesli hazája távozását az unióból.

Az eredmények szerint soha nem volt ilyen magas a Brexitet hibás döntésnek tartók aránya, a kilépést továbbra is helyeslők aránya pedig soha nem volt ilyen alacsony a 2016-os népszavazás óta.

Közben vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a brit kormány olyan hosszú távú terveken dolgozik, amelyek alapján Nagy-Britannia a svájci típusúhoz hasonló kapcsolatrendszert alakítana ki az Európai Unióval – jelentette az MTI.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter a BBC közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette: az akadálytalan kétoldalú kereskedelem „nagyon előnyös lenne" a brit gazdaság növekedése szempontjából, és ő nagyon bízik abban, hogy a következő években sikerül felszámolni a jelenlegi kereskedelmi kötöttségek „óriási többségét".

The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak magas beosztású brit kormányilletékesek azt mondták, hogy a teljesen akadálytalan kétoldalú kereskedelem megteremtéséhez svájci típusú kapcsolatrendszerre kell átállni az EU-val. Az egyik idézett illetékes szerint ehhez nagyon jó lehetőséget teremt az, hogy a jelenlegi brit kormány és az EU között nagyobb a bizalom, mint amilyenre a két előző miniszterelnök, Boris Johnson és Liz Truss idején „bármikor is számítani lehetett".

A lap kormányforrásai is hangsúlyozták azonban, hogy mindez nem terjedne ki az EU és Nagy-Britannia közötti kötetlen utazási és letelepedési szabadság újbóli bevezetésére. Hunt pedig a BBC-nek nyilatkozva egyenes utalást tett arra, hogy a az akadálytalan kétoldalú kereskedelem nem jelentené Nagy-Britannia visszalépését az unió egységes belső piacára.

Nyitókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli épületében 2020. december 9-én. A két vezető az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszeréről tárgyal. Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

#Külföld#brexit#egyesült királyság#európai unió#felmérés#britek

Címlapról ajánljuk