Külföld

Orbán találkozott Erdoğannal: közös hadügyi fejlesztéseket ígértek, de békét szeretnének

rtl.hurtl.hu

2022. november 11. 12:50

„Nem adjuk fel közös céljainak” – üzente Orbán.

Tárgyalt Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke pénteken az üzbegisztáni Szamarkandban, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Szerinte a két vezető sikeresnek értékelte a türk államok Szamarkandban megtartott csúcstalálkozóját. A török elnök a tárgyaláson arról beszélt: Magyarország energiabiztonságának Törökország biztos háttere marad a jövőben is.

A magyar-török kapcsolatokról Orbán Viktor elmondta: nem adják fel közös céljaikat a háborús válság idején sem. Elkötelezettek vagyunk a kétoldalú kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett; folytatjuk valamint újabb területekre terjeszthetjük ki a hadiipari együttműködést is

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a két vezető egyetértett abban, hogy mielőbb fegyverszünetre, tárgyalásokra és békére van szükség. Orbán a találkozón korábban arról beszélt: Magyarország érdekelt a kelet-nyugati együttműködés fenntartásában, mert ha nincs ilyen együttműködés, „mi Közép-Európában mindig rajtavesztünk”. Hazánk ezért teljes mértékben támogatja a Türk Államok Szervezetének munkáját, és azon lesz, hogy a következő évtizedben „a türk víziót sikeresen végrehajthassák”.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Külföld#orbán viktor#erdogan#törökország#Türk Tanács#együttműködés

Címlapról ajánljuk