Külföld

Orbán Viktor: Magyarország az egyetlen Európában megmaradt keleti nép

rtl.hurtl.hu

2022. november 11. 8:34

A miniszterelnök szerint Európának nincs önálló akarata, ő a „türk víziót” segítene végrehajtani

Beszédet mondott a Türk Államok Szervezetérének ülésén Orbán Viktor, amiről az állami hírügynökség számolt be. A miniszterelnök arról beszélt Szamarkandban: Magyarország az ukrajnai háború szempontjából békefórumként tekint a szervezetre.

Szerinte Magyarország az egyetlen Európában megmaradt keleti nép, és földrajzi elhelyezkedése folytán, Ukrajna közvetlen szomszédjaként, a háború hatásai óriásak és azonnal jelentkeznek hazánkban.

Nehéz helyzetet teremtett szerinte az, hogy az Európai Unió súlyos szankciókat fogadott el, és ezek tovább rontják a terveket. A kormányfő arról nem beszélt, hogy ezeket a szankciókat kivétel nélkül Magyarország is megszavazta. Az eredeti terv az volt, hogy meggyengítik Oroszországot, és kikényszerítik a békét, de ennek az ellenkezője történt: „a háború folytatódik, és nem Oroszország gyengült meg, hanem az európai gazdaság.”

Ő úgy látja: „Európának nincseb önálló akarata, ezért arra kell számítani, hogy az Egyesült Államok külpolitikáját fogja támogatni, aminek következménye viszont, hogy az EU-ban több évre előre súlyos gazdasági helyzettel kell számolni.”

Méltatta Törökországot a magyar energiaellátás biztosításában játszott szerepéért is. Magyarország az energiaellátás szempontjából már most magas árat fizet, és az ellátás biztonságának feltétele a Törökországon keresztül vezető földgázvezeték, amely az egyetlen, teljes kapacitással működő vezeték kelet-nyugati irányban.

Köszönetet mondott Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnöknek is, hangoztatva, hogy Azerbajdzsán az egyetlen reális diverzifikációs lehetősége Magyarországnak a nem orosz forrásból származó gázhoz jutás szempontjából.

A miniszterelnök elmondta, Magyarország érdekelt a kelet-nyugati együttműködés fenntartásában, mert ha nincs ilyen együttműködés, „mi Közép-Európában mindig rajtavesztünk”. Hazánk ezért teljes mértékben támogatja a Türk Államok Szervezetének munkáját, és azon lesz, hogy a következő évtizedben „a türk víziót sikeresen végrehajthassák”, tette hozzá.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán 

#Külföld#orbán viktor#Türk Tanács#üzbegisztán#beszéd#eu#orosz-ukrán háború#válság

Címlapról ajánljuk