Külföld

A felgyújtása után 21 évvel halt meg egy nő, további 15 évet kapott a gyilkosa

rtl.hurtl.hu

2022. november 10. 16:44

A bíró szerint szadista módon viselkedett a férfi. 

Az 58 éves Steven Craig 1998 áprilisában a somerseti Weston-super-Mare egyik parkolójában benzinnel öntötte le és gyújtotta fel akkori barátnőjét, Jacqueline Kirket. A nő 2019 augusztusában halt meg orvosi komplikációk következtében.

A támadásért több mint 18 évet ült börtönben, de a nő 2019 augusztusában bekövetkezett halálát követően ismét letartóztatták, és gyilkossággal vádolták meg. Ebben a vádban a múlt hónapban a bristoli koronabíróság esküdtszéke bűnösnek találta – írja a SkyNews.

A férfit további 15 év börtönbüntetésre ítélték. 

A csütörtöki ítélethirdetéskor a bíró „szadistának” minősítette Craig viselkedését, a támadást pedig „tervezettnek és előre megfontoltnak”.

Craig tárgyalásán elhangzott, hogy az 1998-as támadás következtében Kirk testének 35 százalékán égési sérülések keletkeztek, és 14 műtétre volt szüksége, többek között bőrátültetésre és légcsőmetszésre. A nő 61 éves koráig élt, és láthatta, ahogy mindkét gyermeke férjhez megy és nagymama lesz.


De a Royal Bath Kórházba való felvételét követő napon, 2019-ben meghalt, mivel az orvosok gyengesége miatt nem voltak hajlandóak megoperálni.

A bíró a mostani tárgyaláson méltatta Kirk-öt, akinek a sérülései miatt csak tíz évet jósoltak, ám ő ennek több mint a kétszereséig jutott el. 

„Családja segítségével eltökélt volt, hogy annyira teljes életet éljen, amilyet csak tudott” – tette hozzá. A sérülései súlyossága miatt azonban ez csak egy „félélet” volt, ami miatt időnként szuicid gondolatai voltak. 

„Mindig fájdalmai voltak, depresszióban és rémálmokban szenvedett. A sérülései szörnyűek voltak. Nehezen lélegzett, nehezen evett és ivott. Bántalmazták az utcán az arcán lévő hegek miatt” – mondta a bíró. 

Az 1998-as támadás előzményeit részletezve a bíró elmondta, hogy Kirk befogadta Craiget az otthonába, amikor az hajléktalan volt, és alkohol-, valamint drogfüggőséggel küzdött. Miután a pár kapcsolatba került, a férfi gyakran erőszakoskodott, egy alkalommal „eltörte a nő arccsontját”, és „gyakran fenyegette meg azzal, hogy megöli”.

Három nappal a benzintámadás előtt a férfi bezárta a nőt egy vasútállomás vécéjébe, és órákra ott is hagyta, mielőtt egy takarító elengedte.

Nyitókép: Sky News / YouTube 

#Külföld#felgyújtás#gyilkos#börtönbüntetés#steven craig#komplikációk

Címlapról ajánljuk