Külföld

Kötelező ideológiai oktatást kaphatnak az orosz egyetemisták

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 17:39

A közoktatásban már amúgy valamennyire visszahozták az ideológiai nevelést: hetente kell tartani egy „beszélgetés az igazán fontos dolgokról” elnevezésű eseményt.

A következő tanévtől, vagyis jövő ősztől minden oroszországi egyetemen bevezethetik az „orosz ideológia” nevű tantárgyat – írta a 444.hu a Meduza nevű független orosz portálra hivatkozva. 

A természettudományos és mérnöki képzésre járó diákoknak egy évig kell majd ezt tanulniuk, a bölcsészeknek és társadalomtudományokat hallgatók viszont a teljes képzési idő alatt kapnak ideológiai oktatást.  

A tantárgy részeként a hallgatók tanulnának az orosz történelemről, feltehetően az állami narratívának és politikai céloknak megfelelően, orosz kultúráról, Oroszország helyéről a nemzetközi politikában, és 

lenne egy az ország előtt álló fényes jövőt és lehetőségeket felfestő modul is.

A cikk szerint ha bevezetik a tantárgyat, az arra is alkalmat adhat, hogy kisöpörjék az egyetemekről a liberális, az állami célokkal és módszerekkel egyet nem értő oktatókat, az orosz ideológia bevezetése és oktatása ugyanis egyben hűségteszt is lehet. 

A közoktatásban már amúgy valamennyire visszahozták az ideológiai nevelést: hetente kell tartani egy „beszélgetés az igazán fontos dolgokról” elnevezésű eseményt.

Nyitókép: Tűzijáték fénye világítja be az égboltot a Moszkvai Egyetem épülete felett a náci Németország felett aratott második világháborús győzelem 69. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen 2014. május 9-én – Fotó: Jurij Kocsetkov/MTI/EPA

#Külföld#oroszország#egyetem#ideológia

Címlapról ajánljuk