Külföld

Putyin szerint ukrán „terrortámadás” volt kedvenc hídjának felrobbantása

rtl.hurtl.hu

2022. október 9. 21:08

Arról is beszélt, hogy külföldi állampolgárok is segíthettek a robbantásban.

Az orosz hatóságok nem kételkednek benne, hogy a Krími hídon elkövetett robbantás terrortámadás volt a polgári infrastruktúra egy kritikus fontosságú létesítménye ellen, amelyet az ukrán szakszolgálatok követtek el, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután vasárnap fogadta Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnökének jelentését, írja az MTI.

Amint az előbb jelentette, nem kétséges. Ez egy terrorcselekmény, amelynek célja az Oroszországi Föderáció kritikus fontosságú polgári infrastruktúrájának megsemmisítése volt. A kitervelői, az elkövetői és a megrendelői az ukrán különleges szolgálatok voltak

- mondta az orosz államfő. Az SZK vezetője szerint az ukrán szakszolgálatoknak orosz és külföldi állampolgárok segítettek a támadás előkészítésében. A robbantásról készült videókat itt lehet megnézni.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be: hatalmas robbanás rázta meg az Oroszországot és a Krímet összekötő hidat a Kercsi-szoros fölött. A stratégiai jelentőségű útvonalat ért támadás újabb súlyos szimbolikus jelentőségű vereséget jelent az orosz hadvezetésnek: a hidat 2018-ban személyesen Vlagyimir Putyin adta át ünnepélyes keretek között a megszállt tartományban.

Az ukránok nem tettek túl nagy energiát abba, hogy letagadják a támadást. Habár Zelenszkij nem ismerte el, hogy ők álltak az akció mögött, szombat este arról beszélt: „a mai nap nem volt rossz, és az államunk területének nagy részén sütött a nap. Viszont kár, hogy felhős volt az ég a Krímben. Viszont emellett meleg is volt”.

Arról is tudósítottunk: azóta részben újraindult a forgalom a hídon. A nehéz járműveket viszont egyelőre nem engedik rá. Ezeket komppal viszik át a Krím-félsziget és Oroszország közötti tengerszoroson.

Nyitókép: Twitter / Rob Lee

#Külföld#krím#híd#putyin#ukrán#terrorizmus#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk