Külföld

Terjednek a csalásról szóló videók a közel 100 százalékos oroszpárti győzelmet ígérő népszavazásról

Mohos MátéMohos Máté

2022. szeptember 27. 17:30

Urnába tömködött szavazólapok, átlagos szavazópolgárok talpig terepszínben.

Elkezdték kihirdetni az oroszok által elfoglalt területeken tartott Oroszországhoz való csatlakozásról szóló „népszavazások” eredményeit, írja a Meduza.

A Nyugat és Ukrajna által vitatott hitelességű voksoláson állítólag fölényes oroszpárti eredmények születtek. Donyeckben a hírek szerint 98,05 százalék szavazott a csatlakozásra, Luhanszkban 97,47 százalék, Herszonban 97,47, Zaporizzsjában pedig 98 százalék.

A szavazatok feldolgozottsága 10-20 százalék körüli a portál szerint. Közben a Twitteren arról is terjednek a meg nem erősített hírek és videók, hogy valóban csalnak az oroszok. Az alábbi felvételen például az látható, hogy egy szavazóbiztos állítólag még urnanyitás előtt lapokat tömköd az urnába:

A Kyiv Independent arról számolt be, hogy a csatlakozás ellen szavazókat azzal fenyegették meg a katonák, hogy őket is be fogják sorozni a hadseregbe. Az alábbi propagandaszagú videón pedig az látható, hogy egy nő széttépi ukrán útlevelét szavazás után.

Az alábbi videóban talpig terepszínbe öltözött „átlagos szavazókat” (semmiképp sem orosz katonákat) látni Zaporizzsjában, ahogy leadják szavazatukat, és arról beszélnek, mennyire szeretnék, hogy Oroszország állampolgárai legyenek:

Korábban arról írtunk: a brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin már a héten bejelentené az elfoglalt területek annektálását. „Oroszország vezetői majdnem teljes bizonyossággal azt remélik, hogy a csatlakozási bejelentés igazolni fogja a »különleges hadműveleteket«, és megerősíti a konfliktus hazafias támogatását”, közölték. Ezt azonban alááshatják az egyre nyilvánvalóbb orosz hadi hiányosságok, illetve a mozgósítás elleni népharag.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#népköztársaság#csalás#eredmény

Címlapról ajánljuk