Külföld

Magyarországnak kezdtek csúfolni egy szélsőjobbos olasz várost

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 20:28

Természetesen a magyar miniszterelnök neve is szóba jött a szeptemberi olasz előrehozott választások előtti politikai vitában.

A Lombardiában található hagyományosan szélsőjobboldali Pontida járás kapcsán Enrico Letta, az olasz Demokrata Párt vezetője azt mondta, hogy a térség

Magyarország tartománya.

Ebben a városban szokták tartani egyébként a szélsőjobboldali Liga éves nagygyűléseit. Letta közleményében kritizálta Matteo Salvinit, az Északi Liga elnökét, amiért az orbáni Magyarország irányába vinné el Olaszországot. Letta egy monzai gyűlésen azt mondta, hogy nem akarja, hogy Olaszországban is megvalósuljon az „illiberális modell”.

Olaszország Európa szíve legyen, és ne Putyinhoz vagy Orbánhoz álljon közelebb.

– mondta a demokraták vezetője.

Salvini néhány kilométerrel arrébb, Pontidában megfogadta a támogatóinak, hogy szilárd és sokáig tartó vezetésre készülnek.

Olaszország tele van reménnyel és álmokkal, a jövőbe tekintünk

– mondta Salvini a szavazói előtt.

Nem a Liga az egyetlen politikai erő Olaszországban, amelyet azzal vádolnak, hogy az orbáni illiberalizmust akarja megvalósítani: a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvéreket is ezzel hozták hírbe: korábban Mussolini volt a modell, ma Orbán – írta nemrég egy svájci lap.

Nyitókép: Alessandra Benedetti / Corbis / Getty Images

#Külföld#liga#olaszország#szélsőjobb#magyarország#olasz#tartomány

Címlapról ajánljuk