Külföld

Svájci lap: Régen Mussolini volt a példakép – ma Orbán

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 5. 14:48

Az Olasz Testvérek nem vezetné vissza Olaszországot a fasizmus időszakába, céljuk a magyarországi illiberális demokrácia megteremtése, állítja a Berner Oberländer szerzője. A fasizmusszakértő pedig úgy látja: az Olasz Testvérek nem rázta le magáról a fasizmus iránti szimpátia vádját, a Mussolini-szimpátia a kampányban akár előny is lehet. A párt vezetője, Giorgia Meloni jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral.

Régen Mussolini volt a példakép – ma Orbán címmel jelent meg elemzés a svájci Berner Oberländer című lapban. A cikk szerzője úgy látja: ha az Olasz testvérek és jobboldali szövetségesük megnyerik a választást, nem a fasiszta időkbe vezetik vissza az országot, „céljuk egy olyan illiberális demokrácia, ami Magyarországon van”.

A cikk felidézi, hogy a közösségi médiában egy olyan, 1996-os videó kering, amelyen egy fiatal nő Benito Mussolinit dicséri. A nő azt mondja, hogy Mussolini jó politikus volt, a legjobb az elmúlt ötven évben. „Mindent, amit tett, Olaszországért tette” – állítja a fiatal.


A videóban megszólaló nő Giorgia Meloni, az olasz szélsőjobboldali Olasz testvérek (Fratelli d'Italia) párt vezetője. Meloninak jó esélye esélye van arra, hogy a szeptemberi, előrehozott  választásokon győzedelmeskedjen, és Olaszország miniszterelnöke legyen. Az olasz közéletet kevésbé követők számára Meloni onnan lehet ismerős, hogy tavaly augusztusban Novák Katalin egy képet osztott meg arról, hogy Rómában egy lépcsőn ül Orbán Viktorral és Giorgia Melonival. A találkozóról szóló közlemény szerint a tárgyaláson szóba került az európai jobboldal helyzete és az újból erősödő migrációs veszély is. Néhány héttel korábban Orbán Viktor Melonival vacsorázott Brüsszelben, így nem vett részt a magyar válogatott történelmi, Németország elleni meccsén Münchenben. 


Ha Meloni nyer szeptemberben, Olaszország első női miniszterelnöke lehet – aki a legjobboldalibb olasz kormányt vezetné a háború óta.

A fenti videó készültekor a ma 45 éves Meloni még csak 19 éves volt, ekkor azonban már régóta tevékenykedett az Olasz Szociális Mozgalom (Movimento Sociale Italiano, MSI) nevű neofasiszta párt ifjúsági tagozatában. Az MSI feloszlása után Meloni csatlakozott a Nemzeti Szövetség (Alleanza Nazionale, AN) párthoz. Ez volt az utódpárt, amely azonban egy idő után levedlette politikai bőrét, és végül posztfasiszta pártnak nyilvánította magát, teszi hozzá a Berner Oberländer szerzője. 

Miután Gianfranco Fini, az AN akkori vezetője 2003-ban abszolút gonoszságként elítélte a fasizmust, Meloni még mindig manőverezett a kérdés körül. Meloni ekkoriban úgy fogalmazott: Mussolini összetett személyiség volt, akit történelmi kontextusban kell látni. Meloni gyorsan nagy karriert futott be: 29 évesen az olasz parlament tagja, 31 évesen pedig Silvio Berlusconi negyedik kormányának ifjúsági és sportminisztere lett. 

Az Olasz Testvéreket Meloni tíz évvel ezelőtt alapította, a cikk szerzője a pártot posztfasiszta, konzervatív, nacionalista erőként írja le, amely az európai új jobboldalhoz tartozik. Szerinte Meloni nem tudja lerázni magáról a fasizmus gyanúját, mivel politikai ellenfelei például a fenti videót is lejáratás szándékkal terjesztik. Másrészt Meloni maga is táplálja a kételyeket, bár

jelenlegi választási kampányban mindent megtesz, hogy jobboldali pártjának burzsoá arculatot adjon.

A lap idézi Aram Mattiolit, a Luzerni Egyetem történészét, az olasz fasizmus szakértőjét. Szerinte Meloni és az Olasz Testvérek nem szakítottak teljesen a fasizmussal. A Meloni-párt fasiszta öröksége nem csak a párt logójában, a sokat emlegetett trikolor lángban (zöld-fehér-piros láng fekete sávban) nyilvánul meg. A cikk szerint politikai értelmezésben a láng mindig is Mussolini szellemét jelképezte, amely stilizált koporsójából, a fekete sávból áradt ki. A párt központja a római Via della Scrofán van, ott, ahol korábban az MSI neofasisztáinak székhelye is volt. Emellett az Olasz Testvérek jó néhány pártfunkcionáriusa is az MSI-ből származik.

orbán mussolini olaszország olasz testvérek
Giorgia Meloni, az Olasz testvérek elnöke  beszédet mond az olasz parlamenti választások előtti választási kampány kezdetén az olaszországi Cagliariban 2022. szeptember 2-án. – Fotó: Emanuele Perrone / Getty Images

A római városi tanácsi választásokon Mussolini unokáját, az EP-választásokon pedig Mussolini dédunokáját indították. Mattioli szerint az Olasz testvérek nem határolódik el egyértelműen az olyan szélsőjobboldali pártoktól és szervezetektől, mint az Új Erő (Forza Nuova) vagy a Casa Pound. A helyi választásokon pedig a posztfasiszták és a szélsőjobboldaliak néha szövetségre is lépnek.

Egy augusztusban közzétett kampányvideóban Meloni három nyelven, a nemzetközi közönséghez szólva igyekezett egyszer s mindenkorra cáfolni a fasizmus vádját. „Az olasz jobboldal a fasizmust évtizedekkel ezelőtt a történelem homályába taszította” – mondta Meloni, majd elítélte a demokrácia elnyomását és a szégyenletes zsidóellenes törvényeket. 

Mattioli szerint azonban ez csak részleges elhatárolódás, a fasizmus ugyanis ennél sokkal többről szólt. A fasiszta Olaszország brutális háborúkat vívott Afrikában és a Balkánon, Mussolini pedig olyan rendőrállamot hozott létre, amely nemcsak a jogállamiságot és az alapvető jogokat tiporta sárba, hanem a rezsim ellenfeleit is meggyilkoltatta, vagy évekre börtönökbe záratta őket.

Mattioli értékelése szerint a Meloni-pártban jelentősek a fasizmushoz ragaszkodó és Mussolinit éltető erők. A történelmi fasizmustól való elhatárolódás hiánya nemcsak „a párt DNS-ének része”, hanem választási taktika is a szekértő szerint. A jobboldalon ugyanis sok szavazatot lehet nyerni ezzel, véli Mattioli, akinek becslése szerint 

az olasz választók 10-12 százaléka fogékony a Mussolini-nosztalgiára és a fasizmus hirdetésére.

A lakosság mintegy 60 százaléka olyan pártokra szavaz, amelyek kifejezetten antifasiszta nézeteket vallanak. Nem tartozik közéjük az Olasz testvérekkel szövetséget kötő, Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! és a Matteo Salvini vezette Liga. Az Olasz testvérek szövetséget kötött velük, illetve a Kereszténydemokrata Unióval és más kisebb jobbközép pártokkal, megegyezésük szerint a miniszterelnököt a legtöbb szavazatot szerző párt adja. Erre az Olasz Testvérek a leginkább esélyes. 

A lap emlékeztet: Berlusconi az 1990-es évek közepén bevonta kormányába az MSI-t, ezzel elfogadhatóvá tette a neofasisztákat. Ez volt az első olyan olasz kormány, amelynek tagja volt a szélsőjobboldali párt. Mattoli értékelése szerint Berlusconi soha nem volt fasiszta, de mindig is a hatalom opportunistája volt. 

A fasizmus normalizálása Berlusconival kezdődött, 

ő nyitotta meg a kapukat a történelmi revizionizmus előtt. A szerző kiemeli, hogy Németországgal ellentétben Olaszországban a második világháború utáni múltfeldolgozás csak részben valósult meg. Az olasz fasizmussal évtizedek óta nem foglalkoznak kellőképpen az általános iskolákban. A kritikai fasizmuskutatás eredményei nem jutottak el a lakossághoz, a történelem szelektív szemlélete pedig lehetővé teszi az olaszok számára, hogy ne tekintsék magukat elkövető nemzetnek. Miután a náci Németországgal szövetséges fasiszta Olaszország 1943-ban átállt a másik oldalra, sok olasz maga is a németek áldozatává vált. Mindez a Duce uralmát kevésbé rossznak és embertelennek tünteti fel, mint amilyen valójában volt, áll a cikkben.

Aram Mattioli Meloni esetleges győzelmével kapcsolatban leszögezi:

Nem fenyeget a fasizmus 2.0.

Azonban Olaszországban fakadhatnak ebből problémák, például a migráció és a szociálpolitika vagy Olaszország és az Európai Unió viszonyában. Ugyanakkor Meloni Kijev és a Nyugat oldalán áll az ukrajnai háborúban, véli a szakértő.

A lap feleleveníti, hogy Meloni néhány hete a spanyol Vox pártban tartott beszédében világossá tette meggyőződését, ilyen kijelentésekkel:

  • Igen a természetes családra, nem az LMBT-lobbira.
  • Igen a keresztény elvekre, nem az iszlamista erőszakra. 
  • Igen a biztonságos határokra, nem a tömeges bevándorlásra. 
  • Igen a népek függetlenségére, nem a brüsszeli bürokratákra.

Meloni és társai Olaszország átalakítására törekszenek, írja a szerző, aki szerint elképzelésük az, hogy a franciaországihoz hasonló elnöki rendszert vezetnek be, népszavazással együtt. Az elnök így már nem csak az alkotmány garanciája, hanem az uralkodó lenne. Ez szakítást jelentene az olasz parlamentáris köztársasággal, amely a háború után jött létre. 

Az Olasz testvérek célja a mai Magyarországhoz hasonló illiberális demokrácia létrehozása. Végül is Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagyszerű példakép Giorgia Meloni számára

– írja a szerző.

Nyitókép: Giorgia Meloni köszönti Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki a Fratelli d'Italia jobboldali politikai párt éves találkozóján, az Atreju 2019-en Rómában mondott beszédet. – Fotó: Vincenzo Nuzzolese / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

#Külföld#orbán viktor#benito mussolini#olaszország#olasz testvérek#fasizmus#illiberális demokrácia

Címlapról ajánljuk