Külföld

Megugorhat a narancs ára egy uniós szigorítás miatt

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 6. 9:35

A szigorítás jogos, az időzítés azonban kedvezőtlennek tűnik.

Az Európai Unió idén júliusban életbe lépett szigorúbb növényvédelmi szabályozása szerint továbbra sem hozhatók forgalomba az Európai Unióban azok a Dél-Afrikából importált citrusfélék – elsősorban a narancsfélék –, amelyek nem kaptak hidegkezelést a szállítást megelőzően, írja a Világgazdaság.

Mint írják, a szigorítást azzal indokolta az uniós szakhatóság, hogy 

a szállítmányokkal behurcolhatják a kontinensre a nálunk nem őshonos, ám rendkívül kártékony és invazív narancslepkét. 

A hidegkezelés során a gyümölcsöt 2 Celsius-fokon, vagy annál is alacsonyabb hőmérsékleten tárolják 25 napon keresztül. A dél-afrikai citrustermelők elsősorban amiatt bírálták az EU-t, mert a szezon közepén vezették be, így a szállítmányokat jelentősen késlelteti a hosszas hűtési idő.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium rámutatott, hogy a jelentős termésmennyiség mellett a hagyományos piacokon a keresletet jelentősen visszavetik az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók. Ezek a korlátozások áttételesen érintik a dél-afrikai citrusféléket is, mivel azok szállítása megdrágult és jóval hosszabb ideig tart. A teljes dél-afrikai narancskivitel 40 százaléka az unióba irányul.  

Bár nem várható, hogy a hidegkezelési előírás jelentősen visszavetné az uniós behozatalt, a szigorítás időzítése rendkívül kedvezőtlen. Így szűkülő kínálattal és emelkedő árakra kell készülniük az európai fogyasztóknak. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#narancs#import#hidegkezelés

Címlapról ajánljuk