Külföld

Nem akarta, hogy a férje elnök legyen, a háborúban mégis tettre kész first ladyvé vált Olena Zelenszka

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. augusztus 4. 11:08

Volodimir Zelenszkij felesége szíve szerint a háttérben maradt volna, amikor férje politikai karrierbe kezdett, az orosz támadás azonban alaposan felforgatta a világukat. Olena Zelenszka az első hónapokban nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, május eleje óta azonban aktívan részt vesz az ellenállásban. Nemcsak az ukrán néphez tud határozottan, mégis empátiával szólni, anyaként az egész világban hírét viszi annak, mit mit jelent folyamatosan aggódni a gyerekekért, akik nap mint nap életveszélyben vannak. 

„Furcsa hangokra ébredtem, és rájöttem, hogy Volodimir nincs mellettem. Átmentem a szomszéd szobába, ahol ő már öltönyben állt, és azt mondta: »elkezdődött«. Azóta alig láttuk egymást, megértem, miért volt olyan feszült. 

Már akkor rájöttünk, hogy az életünk örökre megváltozott, és azóta csak arra várok, hogy azt mondja: befejeződött

– idézte fel egy interjúban Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége azt a februári napot, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Zelenszka – gyerekeivel együtt – a háború első hónapjaiban rejtőzködve élt, ami annak fényében teljesen érthető, hogy férje február 25-én bejelentette, értesülései szerint ő és családja az oroszok elsődleges célpontja. Májusban aztán váratlanul megjelent a first ladynél Jill Biden amerikai elnök felesége, Zelenszka pedig azóta számos címlapon szerepelt már: viszonozta a látogatást az Egyesült Államokban, és beszédet mondott a kongresszus előtt.

A Vogue a minap megjelent hosszú portréjában már a bátorság, az empátia és az ellenállás vezető arcaként ír Zelenszkáról, aki nemhogy nem menekült el az országból, hanem aktívan biztatja népét a küzdelemre, és igyekszik felkészülni arra az időszakra, amikor az ukránoknak a háború végével az elszenvedett borzalmak kollektív traumájával kell szembenézniük.

Több ember látja őt az én szememmel

Olena Zelenszka minden interjúban elmondja magáról, hogy férjével ellentétben ő olyan ember, aki az alkatából és a munkájából kifolyólag is szeret a háttérben maradni. A háború azonban számos ukrán családhoz hasonlóan őket is elszakította egymástól, Zelenszkának pedig nem maradt más választása, mint hogy csatlakozzon a férjéhez, és minden követ megmozgasson a hazája védelmében.

Zelenszka Olena Kijasko néven született 1978. február 6-án, és abban a közép-ukrajnai városban nőtt fel, ahol Volodimir Zelenszkij született és nevelkedett. Mindketten egy Krivij Rih-i középiskolába jártak, majd – mivel egyidősek – együtt jártak főiskolára is. Míg Zelenszkij jogot, addig Zelenszka építészetet tanult. 1995-ben kezdtek el randevúzni, 2003-ban pedig összeházasodtak, majd Kijevbe költöztek. Lányuk, Olekszandra (akit a család Szásának nevez) 2004 júliusában, fiuk, Kiriljo 2013 januárjában született. Miután Zelenszkij és neje Kijevbe költöztek, megalapították a Studio Kvartal 95 nevű produkciós céget, ahol Olena forgatókönyvíróként dolgozott. A férjéről egyszer azt nyilatkozta: mindig is tudta róla, hogy megbízható támasza volt és lesz. Aztán csodálatos apja és támasza lett a gyerekeiknek is, és a háború kitörése óta is birtokában van ezeknek a tulajdonságoknak. „Nem változott meg. Csak több ember látja őt az én szememmel” – mondta Zelenszkijről.

Zelenszkijnek és feleségének sikeres karrierje volt a szórakoztatóiparban: míg a férfi népszerű humorista, film- és tévésztár volt (valamint Paddington maci ukrán hangja és a Dancing With The Stars helyi táncos vetélkedő győztese), addig Zelenszka íróként és szerkesztőként is dolgozott a produkciós cégük vezető, főműsoridős vígjátéksorozatán (az RTL Klubon is bemutatott A nép szolgáján), valamint egy nőknek szóló spinoffon. 

Olena a legkevésbé sem volt elragadtatva tőle, amikor a férje bejelentette, hogy indul az elnöki székért. Főleg hogy a közösségi médiából értesült róla: elmondása szerint már régóta beszéltek kettesben a lehetőségről, de Zelenszkij végül „elfelejtette elmondani neki”, hogyan döntött.

Amikor Zelenszkij 2019-ben hivatalba lépett, a neje támogatta, és bár sosem szeretett a nyilvánosság előtt élni, talált néhány ügyet, amelyen keresztül úgy érezte, mégis érdemes lenne hallatni a hangját: ahogy a mostani Vogue-interjú is emlékeztet, Zelenszka korábban a kiszolgáltatottak, különösen a fogyatékossággal élő gyermekek szószólója lett, de aktívan részt vett a családon belüli erőszak elleni küzdelemben is. Az ukrán first lady három nyelven kommunikál az Instagramon, és elkötelezett a nemek közötti egyenlőség megteremtése mellett. Zelenszka kampányt indított az ukrán nyelv népszerűsítéséért, továbbá kemény munkával igyekezett megreformálni az állami iskolai étkeztetést. Manapság már leginkább az a kérdés, járhatnak-e a gyerekek egyáltalán iskolába, az oroszok ugyanis azokat is bombázzák, és nem mindegyiknek van megfelelő óvóhelye – hívja fel a figyelmet a Vogue.

Nem akarta, hogy a férje elnök legyen, a háborúban mégis tettre kész First Ladyvé vált Olena Zelenszka
Anna Moneymaker/Getty Images

Nyugodt és magabiztos leszek

Politikai tapasztalat híján a háború előtt az ukrán nép körében sem volt egyértelmű Zelenszkijék megítélése, onnantól kezdve azonban, hogy nemcsak az elnök, hanem a családja sem ment el az országból akkor, amikor Oroszország megtámadta őket, ráadásul az első pillanattól fogva az „összefogunk, erősek vagyunk, és győzni fogunk” kulcsmondat narratívája mentén építik a háborús kommunikációjukat, még a kétkedők is mögéjük álltak.

Amikor Zelenszka és gyerekei elbújtak, nem vihették magukkal a mobiljaikat sem. Mielőtt azonban a rejtekhelyükre vonultak volna, Zelenszka üzenetet tett közzé a Facebookon, amelyet Ukrajna népének címzett, és amelyben azt írta:

ma nem fogok pánikba esni és sírni. Nyugodt és magabiztos leszek. A gyerekeim figyelnek rám.

Tíz héttel az invázió után, Jill Biden látogatásán a Zelenszka megjelent a nyilvánosság előtt, azóta pedig azért dolgozik, hogy segítsen az országnak megbirkózni a kollektív és a személyes traumákkal. Mint a Time-nak adott interjújából kiderült, májusban kormányzati kezdeményezést indított, hogy minden ukrán számára elérhetővé tegye a pszichológiai támogatást. Mostanra megkezdte a trauma-tanácsadók képzését, a mentálhigiénés forródrótok felállítását és a külföldi szakértők bevonását a klinikai támogatásba.

Nem akarta, hogy a férje elnök legyen, a háborúban mégis tettre kész First Ladyvé vált Olena Zelenszka
Brendan Hoffman / Getty Images

Zelenszka szerint ugyanis súlyos és mélyreható következményei lesznek az országra nézve, ha a háború után kezeletlenül marad a poszttraumás stressz. A Time-nak a first lady arról beszélt, hogy nemcsak az jelent majd kihívást, hogy ezt a katonák körében kiszűrjék, hanem az is, hogy meggyőzzék a civileket: kérjenek segítséget. Az interjúkban Zelenszka az angol „mental health” kifejezést használja, ugyanis elmondása szerint Ukrajnában különös bizalmatlansággal viseltetnek az olyan kifejezésekkel szemben, amelyekben a pszicho- előtag szerepel. Hozzátette, hogy szerinte a megbélyegzés nagyrészt a Szovjetunió öröksége, ott ugyanis ukránok generációit nevelték arra, hogy a traumáikat elrejtve dolgozzák fel.

Zelenszka ebben az interjúban azt is elmesélte, hogy a napjai most leginkább beszédekkel, találkozókkal, panelbeszélgetésekkel és interjúkkal telnek, és nemcsak az Egyesült Államok, hanem Izrael és Lengyelország first ladyjével is szorosan együttműködik. Zelenszka azonban minden jel szerint nem kíván megállni ott, hogy csak az „elméleti ügyeket” intézze, az Államokban ugyanis nagyon is gyakorlatias segítséget kért. 

A washingtoni kongresszusban elmondott tizenöt perces beszédében felvételeket mutatott arról, hogyan sebesülnek és halnak meg az ukrán kisgyerekek, majd úgy fogalmazott:

Fegyvereket, olyan fegyvereket kérek, amelyeket nem valaki más területe ellen vetnének be, hanem az otthonaink és azon jog védelmében, hogy élve ébredhessünk az otthonukban. (…) A válasz itt van Washingtonban. Segítsenek nekünk, hogy megállítsuk az ukránok elleni terrort. Ez a mi közös győzelmünk lesz az élet, a szabadság és a boldogság folytatódásában.

Később az NBC News-nak adott interjút, amelyben elmesélte, hogy a 9 éves fia katona akar lenni. Ő azonban azt szeretné, ha Kiriljo – számos ukrán gyermekhez hasonlóan – visszakapná a gyermekkorát, és a lehető legteljesebb életet élvezhetné.

Az NBC házigazdája azt is megkérdezte Zelenszkától, hogy neki személy szerint mi a legnehezebb ebben a háborúban.

Őszintén szólva az az érzés, hogy a gyerekek veszélyben vannak. First ladyként tudom, hogy minden gyermekünk veszélyben van, de anyaként mindig az enyéimre gondolok. A gyerekek miatti aggódalom az én fájdalmam, ezt hordozom, és ugyanezt hordozzák más anyák is Ukrajnában

– mondta, és hozzátette, nem tudja, hogyan élnek az orosz propagandisták, de ő nem hallott egyetlen bocsánatkérést sem ártatlan emberek, gyerekek megöléséért, és ezt nem lehet megbocsátani. „Ezért kértem a kongresszusi beszédemben minden protokoll ellenére fegyvereket Ukrajnának, hogy véget vessünk a népünk elleni napi terrornak, és megvédjük az otthonunkat” – írta a Zelenszka a Facebookon

A mostani Vogue-interjút (amelyhez a világhírű Annie Leibovitz készített róla és férjéről fotókat) nagy valószínűséggel még több követi majd, Zelenszkát pedig férjéhez hasonlóan a fél világ a szívébe zárja majd az elszántságáért. Abban pedig csak bízni lehet, hogy belátható időn belül valóban véget ér a háború, a first lady pedig – ahogy azt tervezte – minden erejét a mentális károk helyreállítására fordíthatja.

Nyitókép: Jabin Botsford/The Washington Post/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#olena zelenszka#volodimir zelenszkij#ukrajna#first lady#orosz-ukrán háború#vogue#címlap#feleség#nők#Portré#ma

Címlapról ajánljuk