Külföld

Trump nem akarta leállítani a Capitolium ostromát, inkább a zavargók közé ment volna

Dévai LászlóDévai László

2022. július 22. 10:57

Mike Pence alelnököt pedig fel akarták akasztani, amiért nem volt hajlandó az elnök mellé állni.

A Capitolium 2021. január 6-i ostromát vizsgáló bizottság utolsó, őszig tartó nyilvános meghallgatásán csütörtökön új elmarasztaló bizonyítékokat terjesztett elő, amelyek rávilágítottak arra, hogy Donald Trump akkori elnök szándékosan nem lépett közbe, hogy leállítsa az erőszakos tömeget – írja a CNN.

A meghallgatást a demokrata Elaine Luria és a republikánus Adam Kinzinger vezette. Személyesen tanúskodott Trump két volt munkatársa, Matthew Pottinger és Sarah Matthews is, ők mindketten lemondtak közvetlenül az ostrom után.

Trump úgy döntött, hogy nem tesz semmit

A bizottság a csütörtöki meghallgatáson azzal foglalkozott, hogy Donald Trump elnökként nemcsak nem tett semmit azért, hogy megakadályozza az ostromot, de sokáig még csak el sem ismerte, hogy erőszakos támadás történt a Capitolium ellen. Több, az ostrom idején a Fehér Házban tartózkodó tanú is azt vallotta, hogy Trump a támadás kezdete után egyszer sem hívta fel a rendvédelmi szervek vezetőit, de még csak a nemzetbiztonsági szolgálatok képviselőit sem értesítette az esetről.

Az ostrom alatt Mike Pence alelnök emberei és washingtoni kormányzati tisztviselők folyamatosan kapcsolatban álltak magas rangú katonai vezetőkkel, de Donald Trump senki felé nem kommunikálta, hogy miként kellene megfékezni az agresszív tüntetőket.

A bizottság szerint az, hogy az elnök nem avatkozott be, nem is tanúsított erre szándékot, kötelességmulasztásnak minősül. Korábbi tisztviselők, akik Trump mellett voltak, miközben ő a televízióban nézte a zavargásokat – köztük a Fehér Ház akkori jogtanácsosa, Pat Cipollone és Nick Luna képviselő –, azt mondták a bizottságnak, hogy nem tudtak arról, hogy a volt elnök egyetlen hívást is intézett az ügyben.

Trump nem akarta leállítani a Capitolium ostromát, inkább a zavargók közzé ment volna
 Victor J. Blue/Bloomberg via Getty Images

Hasonlóan vallott Keith Kellogg, Pence nemzetbiztonsági tanácsadója is, aki szintén Trump mellett volt aznap. Kellogg elmondta, hogy ha az elnök bárkit is értesített volna, akkor arról tudott volna, mivel az ostrom alatt végig a közelében tartózkodott. Ezek a vallomások illeszkednek azokhoz a csütörtökön bemutatott bizonyítékokhoz, amelyek Trump habozását hivatottak bemutatni. Az egyik ilyen bizonyíték szerint Trump január 7-én a videós beszéde előtt azt mondta a segítőinek, hogy

Nem akarom elismerni, hogy vége a választásnak.

A csütörtöki meghallgatáson felkavaró videó- ​​és hangfelvételeket mutattak be, amelyekből kiderül, Mike Pence az életét féltette, miközben megpróbálták kimenekíteni a Capitoliumból. Az erőszakos tömeg az alelnök felakasztását követelte, miután nem volt hajlandó Trump mellé állni, aki a 2020-as választás érvénytelenségét hangoztatta és nem ismerte el a vereségét.

Trump a Capitoliumba akart menni

Új bizonyítékok kerültek elő azzal kapcsolatban is, hogy az elnök dühös volt, amiért nem engedték oda a Capitoliumhoz. Cassidy Hutchinson volt fehér házi munkatárs szerint Trump dühös volt, amikor Robert Engel titkosszolgálati ügynök közölte vele, hogy nem fogják a helyszínre vinni. Ezt erősíti meg Mark Robinson, nyugalmazott washingtoni őrmester vallomása is. Robinson hallotta, ahogy Trump heves vitát folytat Engellel arról, hogy a Capitoliumba akar menni. Robinson hozzátette, hogy az elmúlt években sokszor volt az elnök közelében, de még soha nem hallotta ennyire mérgesnek.

Soha nem látott videók, hangfelvételek

A meghallgatáson lejátszottak eddig soha nem látott anyagokat, amelyek részletesebben bemutatták a Capitolium ostromát. A támadás sokkal félelmetesebb és veszélyesebb volt annál, mint ahogyan azt sokan gondolják. Az egyik legmegdöbbentőbb videós anyag az volt, amikor a Pence-féle menekítés hangfelvételét összevágtak az erőszakos tüntetőkről készült videókkal.

Közöltek egy olyan hangfelvételt is, amelyen Mitch McConnell akkori szenátusi többségi vezető és Nancy Pelosi képviselőházi elnök azt kérte, hogy a Nemzeti Gárda állítsa helyre a rendet, hogy minél hamarabb lezárulhasson a választás.

Josh Hawley missouri szenátorról is bemutattak egy felvételt, amin az látszik, hogy a politikus átsprintel a Capitoliumon, hogy megszökjön a zavargók elől. Hawley korábban nyilvánosan támogatta, hogy ne fogadják el az emberek a választások eredményét.

Titkosszolgálatok az ostrom után

A tárgyaláson szó esett arról is, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium főfelügyelője szerint a titkosszolgálatok szándékosan kitöröltek olyan üzeneteket, amelyekben a Capitolium ostromának vizsgálatát kritizálják. A szolgálatok képviselői szerint nem töröltek ki semmit, ha el is vesztek az említett üzenetek, akkor az egy rutin telefoncsere során történhetett meg. Ennek némileg ellentmond, hogy nemrég több titkosszolgálati munkatárs is magánügyvédet fogadott fel. A Capitolium ostromát vizsgáló bizottság következő meghallgatása várhatóan szeptemberben lesz.

Nyitókép: Win McNamee / Getty Images

#Külföld#donald trump#mike pence#capitolium#ostrom#tárgyalás

Címlapról ajánljuk