Külföld

Ez jár Donald Trumpnak, ha börtönbe kell mennie

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 16:28

Hogyan lehet bebörtönözni egy volt amerikai elnököt? 

 Az Egyesült Államok történelmében még nem volt példa arra, hogy egy volt elnök büntetőperben álljon bíróság elé. Donald Trump így történelmet írt: április közepén kezdődött el várhatóan 6-8 hétig tartó büntetőpere.

A 2016-os elnökválasztás kampányában Stormy Daniels pornószínésznő és Karen McDougal egykori Playboy-modell 130 ezer, illetve 150 ezer dollár hallgatási pénzt kapott. A megállapodásokat Donald Trump ügyvédje, Michael Cohen járta ki Danielsszel és McDougallel, és ő fizette ki a hallgatási pénzeket is, amit aztán Donald Trump cége „jogi szolgáltatásként” számolt el. A per hátteréről korábban alapos cikket írtunk.

A New York Times szerint a Donald Trumpot megillető védelem akkor is jár, ha börtönbüntetésre ítélik. Az amerikai titkosszolgálat feladata az elnök védelme, akár az Ovális Irodában tartózkodik, akár egy külföldi háborús övezetbe látogat. Akár börtönbe zárták.

A törvény szerint a titkosszolgálatnak éjjel-nappal védenie kell Donald Trumpot, függetlenül hollététől. 

A lap szerint a titkosszolgálat már a per kezdete előtt felkészült arra a rendkívüli lehetőségre, hogy a volt elnök rács mögé kerül. Az ügyészek arra kérték az ügyben eljáró bírót, emlékeztesse Donald Trumpot arra, hogy a tanúk és az esküdtek elleni esetleges fellépése még az ítélethozatal előtt börtönbe juttathatja.

A múlt héten az ügyészség kérésére a szövetségi, állami és városi szervek tisztviselői rögtönzött megbeszélést tartottak arról, hogyan kezeljék a helyzetet, mondta a lapnak két névtelenséget kérő forrás. A megbeszélés fókuszában kifejezetten az állt, hogy hogyan szállítsák és védjék Donald Trumpot, ha a bíró rövidebb időre a bírósági fogdába küldené a volt elnököt tárgyalótermi tiszteletlenség miatt. 

Ennél komolyabb feladvány, hogy hogyan lehet biztonságosan bebörtönözni Trumpot, ha az esküdtszék elítéli, a bíró pedig házi őrizet vagy próbaidő helyett börtönbüntetést szab ki rá. A lap által megkérdezett, tucatnyi tisztviselő szerint ez még nem megoldott.

Idő viszont még van. Ha elmarasztaló ítélet születik, szinte biztosra vehető, hogy hosszadalmas, küzdelmes fellebbezések sorozata következik, esetleg egészen az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságáig. Ez hónapokig vagy még tovább késletetheti a végleges döntést.

Emlékszik még, hogy mit mondott Donald Trump a királyi családról? Ezt:


Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Angela Weiss

#Külföld#donald trump#per#titkosszolgálat

Címlapról ajánljuk