Külföld

Túl sok egyiptomi akart Batman lenni, a belügyminisztérium akadályozta meg a „káoszt és instabilitást”

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 7:18

Négy embert tartóztattak le a szürreális eseménnyel kapcsolatban.

Amikor egy helwani lakos azzal kezdett viccelődni az interneten, hogy ő az egyiptomi Batman, valószínűleg nem számított arra, hogy akkora káoszt okoz, hogy azt még a belügyminisztériumban is észreveszik.

Miután Anass Zahran közölte a közösségi médiában, hogy ő Batman, többen is azt válaszolták neki, hogy valójában ők a sötét lovag. Zahran végül megelégelte ezt, és azt írta: „Csak egy módja van annak, hogy megoldjuk ezt. Bárki, aki Batmannak hiszi magát, találkozhat velünk Helwanban este 11-kor, és az utolsó ember, aki talpon marad az igazi sötét lovag”.

Ebből a kommentből aztán mém lett, és valaki kreált is egy Facebook-eseményt augusztus 13-ára a helwani vasútállomásra „Helwani igazi Batman csata” néven. Több helyi komikus és TikTok-sztár is beszállt a mémelésbe, a Batman-mániáról pedig tévés talkshow-kban is beszéltek.

„A Muszlim Testvériség politikai hasznot húzott egy viccből” – mondta Akher Kelma műsorvezető. Az esemény dátuma ugyanis pont a 2013-as rabaa-i mészárlás évfordulójára esik, amikor a rendőrök erőszakkal oszlatták fel a Testvériség békés tüntetését.

Végül aztán a belügyminisztérium is felfigyelt az eseményre, és letartóztatták az esemény négy szervezőjét. A hivatalos közlemény szerint „a vádlottak részletes beismerő vallomást tettek a nyomozók előtt arról hogy ők kezdték szervezni a rendezvényt azzal a céllal, hogy anyagi haszonra tegyenek szert. Ezt úgy akarták elérni, hogy reklámokat vonzanak be a Facebook-csoportjukba, amelyet az összejövetel népszerűsítésére hoztak létre.”

Nyitókép: Akhbar Al’an

#Külföld#batman#egyiptom#belügyminisztérium#rendőrség#facebook#letartóztatás

Címlapról ajánljuk