Külföld

Száz érdekesség Putyinról: egy hatalmas patkány leckéztette, Fidel Castro adott neki túlélési tanácsot, ő a legjobb orosz pasi

Mohos MátéMohos Máté

2022. június 3. 6:48

Vlagyimir Putyin nem szeret nyílt lapokkal játszani, se a politikában, se a magánéletében. Összeszedtünk hát száz információt róla, ami talán segíthet megérteni, ki is ő valójában.

1. Szegénységben nőtt fel, és gyerekkorában azzal ütötte el az idejét, hogy patkányokra vadászott. Saját elmondása szerint egy nagy politikai leckét is kapott, amikor bottal üldözött, majd sarokba szorított egy hatalmas példányt, amely hirtelen ádázul rátámadt. Ekkor tanulta meg, hogy akit sarokba szorítanak, az különösen keményen fog küzdeni. A vélemények megoszlanak arról, hogy jelenleg sarokba szorítóként, vagy vagy sarokba szorítottként látja-e magát.  

2. Két testvére is volt, Albert és Viktor, de mindketten még kisbabaként meghaltak.

3. Édesanyja titokban keresztelte meg, mivel az ortodox vallást üldözték a kommunizmus idején.

4. Iskolás korában táblatörlő szivaccsal dobálta diáktársait, és többször is verekedett a tornatanárával.

5. 11 éves kora óta dzsúdózik, később szambózni (orosz eredetű katonai birkózás) és karatézni is megtanult.

6. Nagyapja Lenin és Sztálin személyes szakácsa volt.

7. „Véletlenül” megtalált egy többezer éves görög vázát a tenger alatt, pont akkor, amikor „véletlenül” ott volt a sajtó. Később a Kreml szóvivője tisztázta, hogy szándékosan hagyták ott neki a vázákat, viszont ő ezt egy „természetes dolognak” nevezte. 

Vlagyimir Putyin búvárruhában, görög vázákkal. Fotó: Kreml

8. Egyszer azért hívta meg a Boyz II Men nevű amerikai R&B bandát Moszkvába, hogy Valentin-nap alkalmából növelje az oroszok gyerekcsinálási kedvét. 

9. Hosszú ideig a KGB-nél dolgozott, alezredesi rangot ért el.

10. A titkosszolgálat munkatársaként hosszú ideig Drezdában állomásozott, ezért tökéletesen beszél németül.

11. Angolul viszont nem igazán ért.

12. Drezdában a mai napig számon tartanak egy kocsmát, ami a törzshelye volt. Ukrajna inváziója után örökre kitiltották onnan.

13. Amikor feleségül vette Ljudmila Putyinát, a nőnek fogalma sem volt arról, hogy párja KGB-ügynök. Ez csak házasságuk utolsó éveiben derült ki számára.

14. Jogot tanult az egyetemen.

Vlagyimir Putyin friss apukaként. Fotó: Russian Archives / picture alliance via Getty Images

15. Politikai karrierjét egy liberális pártban kezdte. Ezt a pártot úgy hívták, hogy Mi Hazánk – Oroszország.

16. Kétszer is jelölték Nobel-békedíjra. Először 2014-ben, amiért segített békés úton meggyőzni Szíriát, hogy adja fel vegyifegyvereit, másodszor 2020-ban, ekkor jelölői nem indokolták meg, miért. Egyszer sem kapta meg a díjat, és egyelőre nem tűnik túlságosan valószínűnek, hogy később megkapja.

17. 2007-ben őt választotta a Time magazin az év emberévé. A döntést azzal indokolták, hogy Oroszországot a káoszból újra világhatalmi tényezővé tette, igaz a „demokratikus elvek” rovására.

18. Putyin nagy állatvédő: négy kutyát tart, és folyamatosan pénzel fajtakutatásokat. 

19. 2010-ben pályázatot hirdetett az oroszok számára, hogy elnevezhessék az elnök akkor örökbefogadott kutyáját, amit a bolgár elnöktől kapott. Egy ötéves fiú volt a nyertes, aki a Buffy nevet adta a jószágnak. 

20. A felesége elmondása szerint azért vált el tőle, mert munkamániás. 

21. A Kreml információi szerint 2013-ban egy több mint húsz kilós csukát fogott. Ha ez igaz, az egy rekordközeli súlyú hal.

Putyin pecázik. Fotó: Itar-Tass / Getty Images

22. 43 repülője, 700 autója és 15 helikoptere van.

23. Állítólag 42 millárd forintnyi aranya van, de senki nem tudja, hol rejtegeti.

24. Oda van a nyugati órákért, kollekciójának összértékét 74 millió forintra becsülik. Gyűjteményéről egy hosszabb cikkben is megemlékeztünk.

25. Évente 48,9 millió forintnyi rubelt keres egyes források szerint. 

26. Putyin ellen eddig ötször próbáltak merényletet elkövetni. Elárulta, hogy Fidel Castrótól kapott egy jó tanácsot a merényletek megúszására: mindig saját kezűleg válassza ki biztonsági őreit! 

27. 2008-ban utcát neveztek el róla Csecsenföldön. 

 

Putyin és Castro. Fotó: Sven Creutzmann / Mambo Photography/Getty Images

28. A jelenlegi orosz törvények szerint 2036-ig lehet elnök – de ezeket a törvényeket egyszer már megváltoztatta, hogy kiterjessze hivatali idejét. 

29. 2018-ban azt mondta, hogy nem fog indulni az elnöki székért 2024-ben. Két évvel később viszont már arról beszélt, hogy „még nem döntötte el” a kérdést.

30. Egy 2020-as rendelettel előre megakadályozta, hogy hivatalából kilépve vagy ellene, vagy bármelyik másik volt orosz elnök ellen büntetőeljárást indítsanak.

31. A 2010-es évek óta folyamatosan választási csalással vádolják: akadt olyan eset is, hogy egy régióban a hivatalos részvételi arány 146 százalék volt a voksoláson. 

32. További feltételezett választási csalási módszerek: láthatatlan tinta a szavazáshoz használt tollban, szavazólapok, amiknek a harmada kitöltötten érkezett a szavazóhelyiségbe. 

33. A pártjához fűződik minden idők egyik legbizarrabb kampányhirdetése: a „Csináljuk együtt!” szlogenű videóban az látható, ahogy egy férfi és nő szexelnek a szavazófülkében. 


34. A Putyinról készült legendás félmeztelen fotókat nem a paparazzi csinálta: azokat a Kreml közölte róla. 

35. Mielőtt Németországban dolgozott volna a KGB ügynökeként, Új-Zélandon teljesített szolgálatot, ahol cipőárusnak adta ki magát.

36. A kilencvenes években állítólag taxisofőrként is dolgozott, amíg Leningrád polgármesterének tanácsadója volt.

37. Az 1997-ben írt doktori disszertációját állítólag plagizálta: 15 oldalt másolt át egy amerikai tankönyvből.

38. Szinte ismeretlen volt, amikor először miniszterelnökké választották, a közvélemény Borisz Jelcin bábjának tartotta.

39. Első elnöki rendeletével azt akadályozta meg, hogy korrupció vádjával nyomozzanak a leköszönő Jelcin után.

40. Amikor 2001-ben elsüllyedt a Kurszk tengeralattjáró 116 fős legénységével, Putyin épp vakációzott, ahonnan csak több nap után tért haza, majd ismét több napba telt, hogy a tragédia helyszínére utazzon részvétet nyilvánítani.

41. Amikor később egy amerikai tévéműsorban arról kérdezték, mi történt a tengeralattjáróval, röviden csak annyit felelt: „Elsüllyedt”.

Putyin lóháton. Fotó: Kreml

42. Egy 2011-es Putyin melletti tüntetés több résztvevőjének is fizettek, hogy megjelenjenek, míg másoknak azt hazudták, hogy egy hagyományőrző fesztiválra viszik őket.

43. Egy ponton azt állította, hogy nem orosz hackerek, hanem orosz állampolgársággal rendelkező ukránok és zsidók avatkozhattak be a 2016-os amerikai választásokba.

44. 2018-ben a New York Times arról tudósított, hogy egy magas rangú tisztviselő Putyin kormányában valójában CIA-ügynök.

45. Az ő segítségével valósult meg 2007-ben az orosz, és az Oroszországon kívüli ortodox keresztény egyházak újraegyesítése.

46. 2018-ban azonban egyházszakadást idézett elő: Ukrajnához való viszonya miatt az Ukrán Ortodox Egyház különvált az orosztól.

47. 2016-ban megtiltotta, hogy bárki misszionáriusi munkát végezzen Oroszországban.

48. A moszkvai pátriárka 2012-ben „isteni csodának” nevezte Putyin újraválasztását.

49. Az egyetlen konfliktusa az ortodox egyházzal az abortusz témája miatt került elő, Putyin ugyanis abortuszpárti.

50. A mesterséges intelligenciát is támogatja.

51. Egy időben azt tervezte, hogy hidat épít a Japán-tengeren keresztül Japánba.

52. 2000-ben ő lett az első orosz, vagy szovjet vezető, aki meglátogatta Észak-Koreát.

Putyin és Kim Irszen. Fotó: AP Photo / Alexander Zemlianichenko

53. Már 2008-ben, egy NATO-Oroszország konferencián azt mondta George Bush-nak: „Ukrajna nem is egy állam!”

54. 2009-ben Kisoroszországként hivatkozott Ukrajnára.

55. Támogatta Amerika „terrorellenes háborúját” a szeptember 11-i terrortámadások után.

56. Annyira jóban volt Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel, hogy még annak lemondása után is több hivatalos találkozót szervezett vele.

57. Jair Bolsonaro brazil elnököt pedig úgy méltatta, hogy a férfiasságát dicsérte.

58. Putyint pedig többek között Mikhail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője is méltatta.

59. Egyszer megkérte az USA-t, hogy hadd legyen Steven Seagal Oroszország tiszteletbeli konzulja Arizonában és Kaliforniában. Barack Obama válasza: Ön most ugye viccel?

60. Trump megválasztása után Putyin mérhetően népszerűbb lett az amerikaiak körében.

61. A közvélemény-kutatások szerint 2015-ben ő volt a világ legnépszerűbb politikusa.

62.  A hírek szerint sokat szorong a magassága miatt: körülbelül 165 centiméter lehet, ám a hivatalos közlés szerint 170 centiméter magas.

63. Vodkát, konzervet, és kaviármárkát is neveztek el róla. 

 

A Putyinról elnevezett Putinka vodka. Fotó: veddvelem.hu

64. 2008-ban egy újság arról írt, hogy Putyin eljegyzett egy olimpiai bajnokot, Alina Kabajevát. A hír nem volt igaz, és Putyin bosszúból bezáratta az újságot. 2019-ben viszont Kabajeva ikreket szült neki.

65. Egyes meg nem erősített hírek szerint 2016 óta pajzsmirigyrákban szenved, és úgy próbálja gyógyítani magát, hogy szarvasagancsból származó vérben fürdik.

66. Habár feketeöves dzsúdóban, a sportág szakértői kételkednek abban, hogy tényleg olyan profi a sportban.

67. Válását csak 2014-ben jelentette be hivatalosan, de valószínű, hogy azt hat évig titkolta. 

68. A WikiLeaks 2010-ben publikált dokumentumaiból kiderül, hogy az amerikai hírszerzésnél rendszerint Batmanként hivatkoztak Putyinra.

69. Még a Dalai Láma is élesen kritizálta Putyint, már jóval az invázió előtt.

70. 2014-ben az OCCRP nevű korrupcióellenes szervezete is ironikusan az „év emberének” választotta, mivel szerintük ő az, aki „a legtöbbet teszi azért, hogy engedje és bátorítsa a szervezett bűnözői tevékenységet” a világon.

71. Többször is úgy próbálta magát macsónak beállítani, hogy bombázó repülőgépeket vezetett Csecsenföld felett.

72. Hasonló PR-kirándulást tartott 2008-ban is, amikor altatólövedéket lőtt egy amúri tigrisbe, aztán megmérte a fogát.

73. Egy évre rá egy jegesmedvét is bealtatózott, hogy műholdas nyomkövetőt helyezzen el rajta.

74. 2010-ben pedig számszeríjjal lőtt szürke bálnára.

Putyin mackófogat mér. Fotó: AP Photo / RIA Novosti

75. A világ legmélyebb tava, a Bajkál-tó fenekén is járt.

76. Egyszer beállított egy motoros felvonulásra egy háromkerekű Harley Davidsonnal.

77. Az orosz bringások felvették a Hells Angels bandába is. A hivatalos neve bandatagként Abaddon, amit egy bibliai démon után kapott.

78. Putyin annyit lógott motorosbandákkal, hogy egyszer véletlenül őt is kitiltották Finnországból több motorossal együtt.

79. Versenyautóban is ült 2010-ben Szentpéterváron, és 240 kilométer per órás sebességgel száguldott.

80. 2019-ben részt vett egy nyilvános hokimeccsen is. Nyolc gólt lőtt, de a Reuters szerint a csapatának tagjai és az ellenfél csapata is igyekezett őt folyamatosan lövőhelyzetbe segíteni. 

81. Tavaly Oroszország legjóképűbb férfijának választották.

82. A kedvenc kémfilmjeA pajzs és a kard című szovjet alkotás.

83. Egy 2010-es jótékonysági koncerten elénekelte a Blueberry Hill című amerikai dalt. A közönség soraiban ott ült Sharon Stone és Alain Delon is.

84. Szülővárosa, Szentpétervár indulóját zongorán is el tudja játszani.

85. Összesen 13 filmet készítettek róla.

86. Egyetlen festményt adott el, a Minta egy dérrel borított ablakon című, megkérdőjelezhető tehetséggel készült alkotását. 37 millió rubelért kelt el. 

87. Képregény is készült róla, Szuperputyin címmel.

88. Számos dalt is írtak róla: a legismertebb azI Want A Man Like Putin, azaz az Olyan férfit akarok, mint Putyin című orosz popsláger. 

89. Az egyik legnépszerűbb róla szóló vicc így hangzik: „Putyin előtt nem létezett az orgazmus”.

90. Ukrajnában 2014-ben a хуйло becenév ragadt rá az ottani futballhuligánok kántálása nyomán, ami annyit tesz: faszfej. Ez év júniusában az ország megbízott külügyminisztere is felidézte ezt a kántálást a kamerák előtt.

91. „A WC-be folytjuk őket!” – szól Putyin egyik szállóigévé vált mondása, amit 1999-ben használt először, az akkor szökésben lévő terroristákra.

92. Amerikára gyakran hivatkozik „Farkas elvtársként”.

93. Egy félrehallott mondása miatt gyakran „ráknak” hívják. Eredetileg azt mondta, hogy elnökként „olyan keményen dolgozik, mint egy rabszolga”. Az orosz szó a rabszolgára nagyon hasonlít a „rák” szóra.


94. Amikor Edward Snowden Oroszországba menekült, Putyin azt mondta egy sajtótájékoztatón: „Oroszország nem olyan ország, ami kiadja az emberi jogi aktivistákat” – erre az egész terem nevetésben tört ki.

95. 2019-es évértékelőjében arról beszélt, hogy az amerikaiak szegték meg először a ballisztikus rakéták elleni nemzetközi egyezmény, Oroszország csupán „velük együtt röfög”.

96. A futballt is nagyon szereti: Szentpétervár csapatának szurkol, a kedvenc játékosai pedig Diego Maradona és Pelé.

97. Putyin folyamatosan titokban tartja két lánya hollétét, és az életük részleteit. A lányok egyetemre is álnéven jártak.

98. Óriási Beatles-rajongó, a Yesterday a kedvenc száma.

99. Térképeket és híres embereket ábrázoló bélyegeket gyűjt.

100. Születésnapjára egy orosz művész olyan kiállítást készített, ami Herkulesként ábrázolja Putyint, amint épp elvégzi a görög mitológiai hős 12 feladatát. Köztük azt, hogy nyíllal lő le amerikai vadászgépeket.

Fotók: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Kreml, Nyitókép: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, file

#Külföld#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború#tények#lista#judo#kgb#zongora#éneklés#ma

Címlapról ajánljuk