Külföld

Újabb kötelezettségszegési eljárást indított az EU, mert a kormány továbbra sem hajlandó csökkenteni a korrupció kockázatát az uniós pénzek felhasználásánál

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 17:19

Újabb korrupciós kockázat, újabb jogsértési eljárás.

Ismét kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság. Ezúttal azért, mert a magyar kormány rendszerint nem teszi meg az EB által ajánlott lépéseket a korrupció kockázatának csökkentésére az uniós pénzekkel kapcsolatban, írja a HVG.

A lap szerint a most elküldött felszólító levél arról szól: gondban van a magyar jogrendszer azon uniós irányelv rendelkezéseivel, amik meghatározzák a csalás, a korrupció és a hűtlen kezelés fogalmát, valamint a szankciókat és az elévülési időt.

A kormánynak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a felszólításra. Ha nem sikerül eloszlatni a brüsszeli testület aggodalmait, akkor jön az eljárás következő szakasza. A magyaron kívül az észt, a máltai és a holland kormány is kapott hasonló levelet.

Az EB korábban a jogállamiság és a Klubrádió helyzete miatt is indított hasonló eljárásokat Magyarország ellen. A jogállamisági vitáról az RTL Híradó is foglalkozott:

Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#korrupció#eu#eljárás#kötelezettségszegés#jogsértés#eb

Címlapról ajánljuk