Külföld

Terjed a majomhimlő: az Egyesült Királyság után Spanyolországban és Portugáliában is felbukkant

Dévai LászlóDévai László

2022. május 18. 14:42

A szakemberek attól tartanak, hogy a ritka betegség világméretű járvánnyá nőheti ki magát, bár szerintük erre kicsi az esély.

A brit Daily Mail azt írja, hogy az Egyesült Királyság után majomhimlős eseteket regisztráltak Portugáliában és Spanyolországban is, Németországban pedig figyelmeztetést adtak ki a betegség miatt. A szakértők most attól tartanak, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben az egyébként ritka betegségnek számító majomhimlő globális járvánnyá duzzadhat. Egy hete az rtl.hu is megírta, hogy az Egyesült Királyságban majomhimlővel diagnosztizáltak egy férfit. Az első beteg Nigériában kapta el a vírust.

A szigetországban 2018-ban regisztráltak először majomhimlős esetet, 2022-ig elvétve bukkantak fel ilyen betegek, a legfrissebb hírek szerint viszont már hét ember fertőződött meg.

 A orvosszakértők az első beteg diagnosztizálása után azt állították, kevés az esélye annak, hogy a majomhimlő nagy veszélyt jelentsen a lakosságra, mivel a betegséget nem könnyű elkapni. A brit eset után az előírásoknak eleget téve a hatóságok elővigyázatosságból felkutatták azokat, akik szoros kapcsolatban álltak az érintettel. Az Egyesült Királyság egészségügyi szolgálata közölte: csak részben tudták tisztázni, hogy a hét fertőzött milyen kapcsolatban állt egymással. Ez azért fontos, mert a majomhimlő csak úgy tud emberről emberre terjedni, ha szoros testi kapcsolatot alakítunk ki egy olyan beteggel, akinek tünetei vannak.

Négy nemrégiben jelentett eset olyan férfiakat érint, akik szexuális kapcsolatban álltak más férfiakkal. Ők Londonban fertőződhettek meg. Több esetben nem világos, hogy az érintettek hogyan kapták el a majomhimlőt

– közölte Dr. Colin Brown az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének igazgatója.

A fertőzés időközben megjelent más európai országokban is, Spanyolországban és Portugáliában is regisztráltak majomhimlős betegeket. Portugáliában öt férfi tesztje lett pozitív, de további 15 gyanús esetet figyelnek, közülük van rá esély, hogy többen is megfertőződtek a vírussal. A helyi sajtóra hivatkozva a Daily Mail azt írja, hogy fertőzöttek mindegyike meleg vagy biszexuális férfi.

Az új fertőzöttek mindegyikét nemi úton terjedő betegségekkel foglalkozó klinikákon diagnosztizálták.

A hatóságok elkezdték a kontaktot felkutatását, de egyelőre nem világos, hogy a fertőzöttek ismerik-e egymást, mint ahogy az sem, hogyan kapták el a betegséget. Spanyolországban összesen nyolc majomhimlővel fertőzött beteg került a hatóságok látókörébe, mindannyiukat Madridban diagnosztizálták. A megjelenő majomhimlő miatt riasztást adtak ki, az ország tiszti főorvosa, Dr. Fernando Simón szerint

nem valószínű, hogy a vírus jelentős mértékben el fog terjedni, de ennek a kockázatát sem lehet teljesen kizárni.

A spanyol egészségügyi szolgálat megkérte a lakosságot, hogy aki tüneteket észlel magán, rögtön forduljon orvoshoz. Az országban is elkezdték felkutatni azokat az embereket, akik a már igazolt fertőzöttekkel érintkezhettek. A hatóságok azt is vizsgálják, hogy a spanyol és portugál eseteknek lehet-e egymáshoz közük. 

A betegekről általánosságban elmondható, hogy az állapotuk stabil, de szinte az összes fertőzött testét fájdalmas sebek és kiütések borítják.

Láz, duzzadt nyirokcsomó, fekélyes kiütés

A majomhimlő főbb tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, a hátfájás, a duzzadt nyirokcsomók, a hidegrázás és a fáradtság. A betegség onnan kapta a nevét, hogy leginkább majmok hordozzák, emberek csak nagyon ritkán kapják el. A vírus Nyugat- és Közép-Afrikában a leggyakoribb. A betegség lefolyása során gyakran kialakulnak kiütések is, amelyek először az arcon jelennek meg, majd végül az egész testet beborítják. A kiütések fájdalmasak és hajlamosak elfekélyesedni. A megfertőződés után a vírus lappangási ideje rendkívül változó, általában 5 és 21 nap között van.

A majomhimlőt kétféleképpen is el lehet kapni: egy fertőzött állat bőrének vagy szőrének megérintésével, vagy ha fertőzött és tüneteket mutató emberrel kerülünk szoros testi kontaktusba.

A majomhimlő az elmúlt egy hétben régen látott mértékben kezdett terjedni, de a szakértők szerint kevés rá az esély, hogy egy koronvírushoz hasonló járvány vegye kezdetét. Dr. Simon Clarke, a Readingi Egyetem mikrobiológusának elmondása szerint a majomhimlő soha nem fog úgy terjedni, mint a koronavírus, az Egyesült Királyságban nagy valószínűséggel nem fogja átlépni a betegség a százas esetszámot.

Nyitókép: illusztráció / Jepayona Delita / Future Publishing / Getty Images

#Külföld#portugália#németország#spanyolország#majomhimlő#járvány#ma

Címlapról ajánljuk