Külföld

Putyin: Ha a NATO fegyverzetet telepít Svédországba vagy Finnországba, Oroszország lépni fog

rtl.hurtl.hu

2022. május 16. 20:21

Vlagyimir Putyin szerint Svédország és Finnország NATO-csatlakozása nem fenyegeti Oroszországot, de a NATO „véget nem érő bővítési politikája” további figyelmet igényel.

Vlagyimir Putyin hétfőn úgy fogalmazott, hogy Finnország és Svédország NATO-tagsága nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra nézve, hazájának „nincs problémája ezekkel az államokkal” – számol be a Politico. Az orosz elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ha a NATO fegyverzetet telepít a két újonnan belépő országba, az Oroszországot arra fogja késztetni, hogy reagáljon.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének moszkvai tanácskozásán Vlagyimir Putyin kijelentette: a NATO „véget nem érő bővítési politikája” további figyelmet igényel részükről. A szervezetnek Oroszország mellett Belarusz, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Örményország és Kirgizisztán a tagja, igaz, vasárnap a fehérorosz védelmi miniszter arról beszélt, hogy nekik is terjeszkedniük kellene, és azt vizionálta, hogy pár éven belül államok tucatjai csatlakozhatnak.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének államfői Moszkvában május 16-án – Fotó: Kremlin Press Service/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Az orosz elnök a svéd és finn NATO-csatlakozás kérdésében enyhébb hangot ütött meg, mint Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes, aki az északi országok belépését súlyos tévedésnek nevezte, aminek mélyreható következményei lesznek.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#nato#svédország#finnország

Címlapról ajánljuk