Külföld

Óriási mértékben megnőtt a koraszülések száma Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 18:48

A megtámadott városokban háromszor annyi koraszülés volt, mint másutt. Egyértelműen a háború és a menekülés okozta stressz miatt.

A háború kitörése óta óriási mértékben megnőtt a terhesség alatt fellépő komplikációk száma Ukrajnában – számolt be a Deutsche Welle. A megtámadott városokban háromszor annyi koraszülés volt, mint másutt. Harkivban a háború első heteiben minden második szülés koraszülés volt, számos kórházban inkubátorhiány is fellépett.

Sokan menekültek a nyugat-ukrajnai Lvivbe, ahol szinte naponta megszólalnak a légoltalmi szirénák, de a város még viszonylag biztonságosnak mondható, több száz kilométerre van a fronttól. Itt is jelentősen nőtt a koraszülések száma, főleg azoknak az anyáknak a körében, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat.

A lvivi szülészeti klinika igazgatója, Maria Malacsinszka nőgyógyász azt mondta, hogy bármilyen stressznek negatív hatása van a terhességre, a háborús helyzet pedig különösen sok stresszel jár. 

A háború kitörése sokként hatott, amihez hozzáadódott a bizonytalanság. Az egészségügyi ellátás mellett sok anyának pszichológiai segítségre is szüksége van.

A nőgyógyász elmondta, hogy az intézmény igyekszik megóvni pácienseit a negatív hatásoktól, azt javasolják nekik, hogy a lehető legkevesebbet kövessék a háború fejleményeit a médiában. Ez persze nem mindig lehetséges, mert a kismamák tudni akarják, hogy mi van a családjaikkal. Maria Malacsinszka azt is elárulta, hogy a lvivi klinika nem szenved hiányt semmiből, a háború kezdete óta jelentős segélyeket kapnak, néhány napja három új inkubátor is érkezett.

Nyitókép: Adria Salido Zarco/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#koraszülés#szülészet#terhesség#stressz

Címlapról ajánljuk