Külföld

22 ezren is meghalhattak Mariupolban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 12. 19:29

Az ukrán kikötőváros továbbra is ostrom és blokád alatt áll, az állítólagos orosz vegyi támadásról nincs új, pontos információ.

Pokoli a helyzet az orosz hadsereg által hetek óta ostromlott Mariupolban, közölte kedden a donyecki terület katonai kormányzója. „A mariupoli helyzet miatt nehéz nyilatkozni az áldozatok számáról, a város ostrom és blokád alatt áll” – mondta Pavlo Kijrilenko, a donyecki területi katonai közigazgatás vezetője a CNN-nek.

Pavlo Kijrilenko előzetes becslésekre hivatkozva azt mondta, hogy akár 22 ezer ember is meghalhatott a városban:

Jelenleg 20-22 ezer halottról beszélünk Mariupolban.

Független becslések nem állnak rendelkezésre a könyörtelen orosz bombázás áldozatairól. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy tízezrek haltak meg Mariupolban.

Kijrilenko kitért a Mariupolban történt esetleges vegyi támadásról szóló jelentésekre is, amelyek részleteit még nem sikerült teljes mértékben megerősíteni.  

„Tudjuk, hogy tegnap éjfél körül egy drón valamilyen eddig ismeretlen robbanószerkezetet dobott le. Azok közül, akik a mariupoli kohászati üzem területén és környékén tartózkodtak, hárman rosszul lettek” – mondta. „Őket kórházba szállították, orvosi segítséget kaptak, jelenleg az életük nincs veszélyben.”

A regionális katonai kormányzó azt mondta, hogy a helyszínről érkező jelentések előzetesek, így nem tudja 100 százalékban megerősíteni vagy kommentálni őket, de azt megerősítette, hogy az incidens megtörtént. 

Nyitókép: mariupoli utca, április 9-én – Fotó: Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#mariupol#ostrom#civil áldozatok

Címlapról ajánljuk