Külföld

Kreml: Nem történt áttörés az orosz-ukrán tárgyaláson

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 30. 17:22

Az isztambuli eszmecsere a tervekkel ellentétben nem két napig tartott, hanem már kedden véget ért. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők nem is tettek le Kijev körbezárásáról.

Nem történt nagyon ígéretes elmozdulás vagy áttörés az isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon, írja az MTI. A feleknek még nagyon hosszú utat kell megtenniük, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak Moszkvában. Pozitívumnak nevezte ugyanakkor, hogy az ukrán fél elkezdte konkrétan megfogalmazni és papírra vetni a javaslatait.

Azzal kapcsolatban, hogy az isztambuli eszmecsere a tervekkel ellentétben nem két napig tartott, hanem már kedden véget ért, Peszkov annyit mondott, hogy „a tárgyalások lezajlottak, véget értek, és a delegációk visszatértek központjaikba, hogy tovább egyeztessék és összehangolják álláspontjaikat”.

A Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a tárgyalások részleteit, beleértve Kijev által az esetleges megállapodás kezesének javasolt országok listáját és azt az ukrán felvetést sem, hogy nem katonai úton oldják meg a Krím és a Donyec-medence kérdését. „Mi nem fogjuk megszállni a Krímet, mert az az Oroszországi Föderáció része. Az alkotmányunk értelmében nem tárgyalhatunk senkivel az orosz területek, régiók sorsáról, ez kizárt” – nyilatkozott Peszkov.

Vlagyimir Megyinszkij elnöki tanácsadó, az orosz küldöttség vezetője a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta, hogy Ukrajna Isztambulban átadott írásos javaslatai egy lehetséges jövőbeni megállapodás alapelveit tartalmazzák: a NATO-csatlakozásról történő lemondást, Ukrajna szövetségen kívüli státuszának rögzítését, a nukleáris és más tömegpusztító fegyverekről történő lemondást, a külföldi katonai bázisokat és katonai kontingensek befogadásnak elutasítását, valamint azt a kötelezettséget, hogy hadgyakorlatokat csakis a megállapodás betartásáért garanciát vállaló államok – köztük Oroszország – beleegyezésével tarthat.

Megyinszkij szerint amennyiben Kijev teljesíti mindezen kötelezettségeket, megszűnik az a veszély, hogy a NATO hídfőállást létesít ukrán területen. Úgy vélekedett, hogy ez a 2014-es ukrajnai „államcsíny” után már eldöntött ügy volt, amelynek megvalósítása csak idő kérdése volt.

A főtárgyaló megismételte az orosz katonai és politikai vezetők által hangoztatott narratívát, miszerint Oroszország kénytelen volt hadműveletet indítani Ukrajnában, mert megdönthetetlen bizonyítékok vannak rá, hogy Kijev offenzívára készült a Donyec-medencében, valamint tudatos munkálatokat folytatott biológiai fegyverek előállítására, és a nyilvánosság elé tárta, hogy szándékában állt atomfegyver beszerzése. Megyinszkij megint felhozta azt a vádat is, miszerint a kijevi rezsim az elmúlt négy év alatt népirtást hajtott végre a Donyec-medence lakosai ellen.

Ukrán vezérkar: Az orosz erők nem tettek le Kijev körbezárásáról

Az ukrán és az orosz tárgyalóküldöttség keddi isztambuli tárgyalása után azt jelentette be Moszkva, hogy a bizalom erősítése céljából jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében.

Az ukrán vezérkar szerint megtévesztő a bejelentés az orosz csapatkivonásokról Kijev és Csernyihiv környékéről, valójában Moszkva nem mondott le az ukrán főváros körbezárásának tervéről. A vezérkar közölte: bizonyos jelek arra utalnak, hogy az oroszok egységeket csoportosítanak át annak érdekében, hogy a fő erőket keleti irányba összpontosíthassák.

Ukrán katona Irpinyben, a Kijev felé vezető úton – Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

A vezérkar szerdán, déltájban közzétett helyzetjelentésében arról számolt be, hogy a csernobili atomerőműnél folytatódik az orosz csapatok létszámának növelése. Vegyes haditechnikai eszközökből álló hadoszlop mozgását rögzítették a Kijevtől északnyugatra fekvő Ivankiv település felől a csernobili atomerőmű irányába. Az Ukrajnában harcoló orosz csapatokhoz mintegy kétezer katona érkezett erősítésként Georgia orosz ellenőrzés alatt lévő területeiről, azaz Abháziából és Dél-Oszétiából.

Szerdai jelentések az ukrajnai frontokról

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 17 300 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. A vezérkar állítása szerint az ukrán erők megsemmisítettek 131 orosz repülőgépet, ugyanennyi helikoptert, hét hadihajót, 605 harckocsit, 1723 páncélozott harcjárművet, 305 tüzérségi és 54 légvédelmi rendszert, valamint 96 rakéta-sorozatvetőt.

15-re emelkedett a déli országrészben a mikolajivi megyei kormányzói hivatal épületét kedden ért támadás következtében elhunytak száma. A kilencemeletes épületbe orosz lövedék csapódott be, és szinte teljesen romba döntötte a hivatalt. Az ukrán katasztrófavédelem még folytatja a mentési munkálatokat.

Az észak-ukrajnai Csernyihiv térségében Nyizsin települést támadták az orosz erők még kedden, a helyi polgármester szerdán a Facebookon arról számolt be, hogy egy polgári személy életét vesztette, hat – köztük egy gyermek – megsérült. Tíz lakóházban keletkeztek károk.

A Donyeck megyei Liszicsanszk város elleni szerdai orosz nehéztüzérségi támadás következtében négytagú család sérült meg repeszektől, a két gyermek súlyos állapotban van. Egy, Liszicsanszkból indult evakuációs buszt tűz alá vettek az orosz erők. A buszon senki nem sérült meg, az elmúlt nap 260 lakost menekítettek ki a városból.

Orosz önjáró löveg az észak-kelet ukrajnai Trosztjanecben, amit kedden foglaltak vissza az ukirán erők – Fotó: Chris McGrath/Getty Images

Az orosz csapatok által elfoglalt dél-ukrajnai Herszonban elrabolták az ukrán ortodox egyház egyik papját, Szerhij Csudinovicsot. Szemtanúk szerint a papot a templomból hurcolták el ismeretlenek, akik rendőröknek adták ki magukat. A templomot átkutatták, a bent lévő híveket igazoltatni próbálták, azonban az emberek nem adták át nekik irataikat. A pap Herszonban ismert civil aktivista és önkéntes is egyben.  

A kínai-orosz kapcsolatok rendíthetetlenül fejlődnek

Vang Ji kínai külügyminiszter szerdán a közép-kínai Tunhszi városában találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akit arról biztosított, hogy a két ország kapcsolatai rendíthetetlenül fejlődnek. A kínai külügyminisztérium által közzétett közlemény szerint Vang elmondta: a nemzetközi helyzet változásai új próbatétel elé állították a kínai-orosz kapcsolatokat. A két ország kapcsolatai azonban megtartották az előrehaladás helyes irányát, „fejlődésük lendülete rendíthetetlennek bizonyult”. A két fél szándéka a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére és a különböző területeken folytatott együttműködés előmozdítására szintén megingathatatlanságáról tett tanúbizonyságot, közölte Vang.

Az orosz külügyi tárca vezetője egyetértett kínai kollégája értékelésével, és elmondta: a nemzetközi helyzet kulcsfontosságú időszakában az orosz és kínai államfők stratégiai egyeztetéseket folytattak, melyek fontos szerepet játszanak a két ország kapcsolatainak stabil fejlődésének, valamint a világ multipolaritásának előmozdításában. Az orosz fél készen áll arra, hogy a nemzetközi és többoldalú színtéren Kínával együtt aktívan elősegítse a multipolarizációt, egyúttal elutasítsa a hegemóniát és a hatalmi politikát, továbbá megvédje az ENSZ Alapokmányában foglalt elveket.

Szergej Lavrov – Fotó:  Russian Foreign Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Lavrov tájékoztatta Vangot az orosz-ukrán béketárgyalások alakulásáról. Lavrov szerint Oroszország a feszültségek enyhítésére törekszik, és folytatni fogja az egyeztetéseket az ukrán féllel, valamint a nemzetközi közösséggel.

Vang Ji szerint a nemzetközi helyzet változásokkal és zavargásokkal teli időszakba ért. A kínai fél ebben a zavaros helyzetben is kitart a multipolaritás, a nemzetközi kapcsolatok demokratikus alapokra helyezése, valamint az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi kapcsolatok elvei mellett. A nemzetközi ügyeket pedig a továbbiakban is objektív és igazságos módon, a történelem helyes oldalán állva kezeli.

Nyitókép: kijevi panelház, március 30-án, szerdán – Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#béketárgyalás#isztambul

Címlapról ajánljuk