Külföld

Az oroszok radioaktív anyagokat szereztek meg Csernobil laboratóriumából, állítják az ukránok

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 5:45

Elfoglalták és kifosztották a központi analitikai laboratóriumot, ahol Európában egyedülálló berendezések voltak.

A Lezárt Területért Felelős Ügynökség szerint a csernobili atomerőművet megszálló oroszok kifosztottak és leromboltak egy laboratóriumot, írta meg a BBC a szervezet Facebook-posztja alapján. A központi analitikai laboratóriumban nagy mennyiségű radioaktív hulladékkal dolgoztak, közlésük szerint a laboratóriumnak nagyon aktív mintákról és radionuklid-mintákról van szó, 

amelyek ma az ellenség kezében vannak.

Az ügynökség arra is kitért, hogy a mintegy hatmillió euróból kialakított laboratóriumban olyan „értékes analitikai berendezéseket” is megszereztek az oroszok, amelyek Európában máshol nem elérhetők.

Csernobil a világ legnagyobb nukleáris balesetének helyszíne, 1986 óta nem működik, azonban folyamatos karbantartást, kezelést igényel.

Az orosz erők februárban foglalták el az erőművet, hetekig tartottak fogva dolgozókat, mielőtt néhányukat elengedték. A BBC kiemeli: az egykori erőmű helyzete aggodalomra ad okot, mivel a hét elején az ukrán parlament arról számolt be, hogy a környékén erdőtüzek ütöttek ki, amelyeket műholdfelvételeken is rögzítettek.

Nyitókép: Maxar Technologies / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#csernobil

Címlapról ajánljuk