Külföld

A Kreml már nem akar „szépen játszani” egy kiszivárgott levél szerint

rtl.hurtl.hu

2022. március 22. 17:12

A Kreml már nem hajlandó „szépen játszani”, arra is felkészültek, ha a fél várost el kell vinni. Várhatóan a tömegoszlatás is brutális lesz.

A tervek szerint terrorral fékezi meg a Oroszország, hogy rendszeressé váljanak az megszállás ellen tartott tüntetések a kelet-ukrajnai Herszonban – írta a Times alapján a Guardian. Az orosz belbiztonsági szolgálat egyik tagja által írt levélben az áll, hogy a Kreml már nem hajlandó „szépen játszani” a tüntetőkkel azokban az ukrán városban, ahol a lakosok rendszeres gyűléseket szerveznek a megszállók ellen. 

Az embereket az éjszaka közepén viszik majd el az otthonukból. Készen állunk arra is, hogyha a fél várost deportálnunk kell

– írta. A levélben az is szerepel, hogy ha sikerülne azonosítani a tiltakozók vezetőit, akkor már likvidálták volna őket. 

Az ellenállást tehát a demonstrálók elhurcolásával törnék le, erre pedig a levél írója szerint „legfelülről” érkezett a parancs. 

A biztonsági szolgálatok által koordinált úgynevezett „nagy terror” célja a tiltakozás csökkentése „rendkívül szigorú oszlatási módszerekkel”, beleértve egyes tüntetők „súlyos sérülését” is. A levél szerint a második szakasz „háztól házig terjedő terrorral” járna, amely során a lakókat elrabolják és külföldre hurcolják. 

A korábbi ehhez hasonló leveleket hitelesnek ítélték az orosz biztonsági szolgálat szakértői – írta a Times.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#tüntetés#terror#megszállás

Címlapról ajánljuk