Külföld

Lakóházakat és egy bevásárlóközpontot lőttek az oroszok Kijevben, az ukránok nem adják Mariupolt

rtl.hurtl.hu

2022. március 21. 4:50

Ez történt hétfőre virradóra a háborúban.

Az orosz védelmi minisztérium ultimátumot intézett az ostromlott Mariupol város vezetéséhez: hétfőn hajnal 5 előtt adja meg magát. 

Az oroszok azt ajánlották, hogy a megadásért cserébe humanitárius folyosókat nyitnak a hetek óta ostromlott, körülzárt városból, és aki leteszi a fegyvert, biztonságban elhagyhatja Mariupolt”.

A kijevi kormány, és a mariupoli városi hatóságok egyaránt határozottan elutasították az orosz feltételeket.

Mariupolt gyakorlatilag Ukrajna megtámadása, február 24. óta ostromolják az oroszok. Nem kímélik a polgári lakosságot sem, a város épületeinek nagyjából 90 százaléka megsérült vagy megsemmisült. Szétlőttek egyebek mellett egy szülészeti osztályt, a város színházát, amiben 1300 ember, köztük sok gyerek keresett menedéket és egy iskolát, ahol 400-an voltak. 300 ezer civil van a bárosban legalább két hete víz és villany nélkül.

Volodimr Zelenszkij ukrán elnök vasárnap kijelentette, hogy amit az orosz erők Mariupollal műveltek, az „olyan terror, amelyre évszázadokig emlékezni fognak”.

MAriupol – Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Rakéták Kijevre

Orosz tüzérségi támadás ért több lakóházat és egy bevásárlóközpontot a kijevi Podil városrészben vasárnap este. Az ukrán katasztrófavédelmi hatóság legfrissebb közlése szerint a támadásban legalább négy ember meghalt. 

Frissítés: hétfő délelőtt az ukrán főügyész közölte, legalább nyolc ember meghalt a bevásárlóközpont elleni támadásban.

„Több robbanás volt a fővárosi Podil kerületben" – írta vasárnap este Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere Telegram-oldalán. „Értesüléseink szerint több lakóházat és egy bevásárlóközpontot találtak el. Már riasztották a helyszínre a mentőegységeket, orvosokat és a rendőrséget" – tette hozzá.

A támadás miatt a bevásárlóközpont, illetve több parkoló autó is lángra kapott.


Rakéták és drónok

A dél-ukrajnai Ogyessza kikötővárosa felett az ukrán védelmi erők fokozott orosz dróntevékenységet figyeltek meg. Makszim Marcsenko, a regionális ukrán katonai parancsnokság vezetője szerint az ukrán légvédelem tűz alá vett és le is lőtt több, pilóta nélküli repülőeszközt. Odesszát egyelőre nem érte támadás.

Juri Ignat, az ukrán légierő szóvivője szerint az orosz légierő a kezdeti komoly veszteségek hatására taktikát váltott, és újabban fokozottan támaszkodik megfigyelő drónokra a rakétacsapások hatásainak felmérésénél. „Az utóbbi huszonöt napban az orosz megszállók komoly veszteségeket szenvedtek a földön és a levegőben is, a többi között 96 repülőgépet, 118 helikoptert, több tucat manőverező robotrepülőgépet és drónt" – ismertette.

Ammóniaszivárgás Szumiban

 Az északkeleti Szumi városának egyik vegyi üzemében eddig ismeretlen okból erősen mérgező ammónia szivárgott ki. Dmitro Sivickij, az ukrán regionális katonai parancsnok figyelmeztette az embereket, hogy a Szumihimprom nevű vegyüzem öt kilométeres körzetében élők lehetőleg a pincékben, vagy a földszinten tartózkodjanak mert a szúrós szagú gáz könnyebb a levegőnél. Hírügynökségek felidézték, hogy az orosz hadsereg a múlt héten azzal gyanúsította meg az ukrán kormányerőket, hogy idegen zászló alatt terveznek vegyitámadást civilek ellen.

Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy nem tudták független forrásból ellenőrizni az értesüléseket.

Elképzelt nácikra hivatkoznak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőre virradóra közzétett videóüzenetében az orosz katonák téves elképzeléseit állította pellengérre. „Továbbra is elképzelt nácik után kutatnak, akik ellen állítólag meg akarják védeni népünket és még mindig nem találnak olyan ukránokat, akik virágokkal fogadják őket" – hangsúlyozta Zelenszkij, és azt mondta, hogy az ukrán hadsereg segítségével Isten ítélőszéke elé fognak kerülni.

Váltás Cernobilban

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vasárnap ismertette, hogy sikerült leváltani a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető személyzet felét ukrán szakemberekkel. Az atomerőmű február végén került orosz csapatok kezére, azóta nem váltották le a 211 fős műszaki stábot, amely szellemi és fizikai kimerültség miatt már nem tudta ellátni biztonságosan feladatát.

Rafael Grossi, a NAÜ igazgatója közleményében reményét fejezte ki, hogy a február vége óta szolgálatban lévő műszak másik felét is hamarosan lecserélhetik. „Rendkívül feszült és fárasztó körülmények között, idegen katonai jelenlét mellett voltak kénytelenek teljesíteni fontos feladatukat megfelelő pihenés nélkül” – hívta fel a figyelmet Grossi.

Nyitókép: a szétlőtt bevásárlóközpont Kijevben. Fotó: Ukrán katasztrófavédelem/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#kijev#ukrajna#csernobil

Címlapról ajánljuk