Külföld

Boris Johnson az ukránok küzdelméhez hasonlította a Brexit-szavazókét

rtl.hurtl.hu

2022. március 20. 9:30

Brit és európai politikusok is felháborodtak, Donald Tusk szerint például a brit miniszterelnök szavai sértik az ukránokat, a briteket és a józan észt is.

Nagy-Britanniában és szerte Európában keményen bírálták Boris Johnson brit miniszterelnököt, amiért az orosz invázió ellen harcoló ukránok küzdelmét a Brexit, vagyis a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése mellett szavazó britekhez hasonlította – írta a BBC.

Johnson szombaton a Konzervatív Párt Blackpoolban tartott konferenciáján tette a felháborodást kiváltó megjegyzéseket.

Az Egyesült Királyságra hivatkozva így fogalmazott:

Tudom, hogy ennek az országnak az emberei ösztönösen a szabadságot választják, akárcsak az ukránok. Mondhatok néhány híres példát a közelmúltból. Amikor a britek olyan nagy-nagy számban szavaztak a Brexitre, nem azért tették, mert ellenségesek voltak a külföldiekkel szemben. Hanem azért, mert azt akarták, hogy ez az ország képes legyen önmagát irányítani

– fogalmazott a brit miniszterelnök.

Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke, az Európai Néppárt elnöke a Twitteren személyesen Johnsonhoz szólva azt mondta, a kormányfő szavai sértik az ukránokat, a briteket és a józan észt is.

Guy Verhofstadt, Belgium volt miniszterelnöke, aki az Európai Parlament Brexit-főtárgyalója volt, pedig őrültségnek nevezte az összehasonlítást.

Lord Barwell brit konzervatív parlamenti képviselő szerint a Brexit-népszavazáson való részvétel semmiképpen sem hasonlítható össze azzal, ha valaki az életét kockáztatja egy háborúban.

Nyitókép: Boris Johnson – Fotó: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#brexit#boris johnson#nagy-britannia

Címlapról ajánljuk