Külföld

Újabb szankciók: az USA nem vásárol több orosz vodkát és kaviárt

rtl.hurtl.hu

2022. március 11. 16:38

Joe Biden amerikai elnök azt is bejelentette, hogy Oroszország többé nem részesül kedvező kereskedelmi elbánásban. Vagyis bármilyen termékére vámot vethetnek ki vagy megtilthatják az importját.

Joe Biden amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió miatt újabb kemény gazdasági szankciót vezetnek be: Oroszországot megfosztja az Egyesült Államok a kedvezményes kereskedelmi partner státuszától – adta hírül a CNN

Ez a gyakorlatban annak a kétoldalú megállapodásnak a felrúgását jelenti, hogy a két ország törekszik arra, hogy alacsony vámok és kevés importkorlátozás mellett kereskedjen egymással. 

Vagyis innentől kezdve bármilyen orosz árura magas vámokat vethetnek ki vagy betilthatják azok importját.

A bejelentéssel egyidőben a Fehér Ház tisztségviselője azt is közölte, hogy az Egyesült Államok betiltja az orosz alkoholtermékek és tengeri eredetű élelmiszerek behozatalát. 

Tehát az USA ezentúl nem importál két ikonikus terméket sem: az orosz vodkát és kaviárt kitiltják az amerikai polcokról. Megtiltják továbbá az orosz gyémánt behozatalát.

Az Egyesült Államok a legutóbb az orosz olaj, földgáz és szén behozatalát tiltotta meg, bár ezek tekintetében az ország lényegében képes az önellátásra.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#vodka#kaviár#joe biden#szankciók#egyesült államok

Címlapról ajánljuk