Külföld

Túlélte a nácik ostromát, most az oroszok lövik a városát

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 11:11

A 91 éves nagymama nem tudja elhagyni az otthonát.

Szívszorító történetet osztott meg az amerikai AP hírügynökség a kelet-ukrajnai Harkivból. Az oroszok által ostromlott városban rekedt ugyanis egy 91 éves asszony, aki még fiatal lányként túlélte Leningrád, mai nevén Szentpétervár ostromát. A várost a nácik több mint két évig, 872 napig tartották bekerítve és blokád alatt, ez volt a világtörténelem legpusztítóbb ostroma, amiben több millió ember halt meg.

A 91 éves Alevtina Shernina most ugyanezt élheti át, csak éppen a nácik helyett az oroszok támadtak az otthonára. 

Elmenekülni nem tud, mert szívproblémái miatt ágyhoz van kötve.

Menye, Natalia arról mesélt, hogy nagymamája az orosz invázió előtt még tudott kommunikálni a külvilággal, azóta viszont szinte semmire sem reagál. Azt mondja, szeretnének elmenekülni, de nincs rá lehetőségük, nem tudják még csak a lépcsőházban sem levinni a nőt a bunkerbe.

Embertelen dühös vagyok, Alevtina a leningrádi ostrom idején, éhező lányként kezdett felnőni, majd most ugyanilyen körülmények között ér véget az élete

– mondta Natalia.

A most 91 éves asszony 1957-ben költözött Harkivba férjével együtt, aki a hadseregben szolgált Ukrajnában. Az ukrán ügyészség szerint az orosz támadás kezdete óta 282 civil, köztük hat gyerek halt meg.

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#szentpétervár#ostrom#második világháború

Címlapról ajánljuk