Külföld

Kína semlegesnek akar látszani, de orosz propagandát terjeszt

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 9:41

A kínai média teljesen mást árul el, mint amit kifelé mutat magáról az ország.

Kína igyekszik semlegesnek mutatkozni az ukrajnai háború ügyében a világ felé: bár az orosz harci cselekedeteket nem ítélik el, azt sem zárják ki, hogy közvetítőként lépjenek fel a béke érdekében. Teljesen más szándékról árulkodik azonban az, ahogyan a szoros kormányzati irányítás alatt álló kínai sajtó beszámol az eseményekről – írja a CNN.

A kínai állami tévében az invázió csak „különleges katonai művelet”, az Egyesült Államok biológiaifegyver-programot finanszírozhat Ukrajnában, Vlagyimir Putyin pedig áldozat, aki egy megtámadott Oroszországot vezet. Mindez ismerős lehet az orosz propagandából.

A CNN szerint nem világos, hogy koordinált propagandakampányról van-e szó a két ország között, de eddig is megfigyelhető volt, hogy az orosz és a kínai média egymás nézőpontjait hangoztatja, legyen szó az orosz ellenzékiekkel szembeni fellépésről vagy a hongkongi tüntetésekről, a koronavírus-járvány eredetéről vagy Amerika vélt szerepéről a „színes forradalmakban”.

A Carnegie Moscow Center kutatója, Alekszander Gabujev ezt a CNN-nek azzal magyarázta, hogy az elmúlt években erősödött az együttműködés Kína és Oroszország között, így a kínai vezetők is ebbe az irányba igyekeznek formálni a közvéleményt, megmagyarázva, hogy miért helyes az Oroszország felé való közeledés.

Mindez egyébként világszerte megjelenik annak köszönhetően, hogy Kína és Oroszország is igyekszik nemzetközi propagandahálózatot kiépíteni, aminek olyan médiumok a részei, mint a CGTN vagy az RT. Azt nem lehet tudni, hogy ezek vezetői egyeztetnek-e rendszeresen egymással, de azt igen, hogy számos tartalommegosztási megállapodás van kínai és orosz médiumok között azzal a szándékkal, hogy „letörjék a nyugati média monopóliumát”.

És amíg az Európai Unióban betiltották a Kreml által irányított médiát, így az RT-t és a Sputnikot, továbbra is elérhetők az olyan kínai csatornák, mint a CGTN és a Global Times, amelyek tovább terjesztik az orosz propagandát – mutat rá a CNN.

Nyitókép: Alexei Druzhinin\TASS via Getty Images

#Külföld#kína#oroszország#propaganda#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk