Külföld

Máris lövik az oroszok a Mariupolból kivezető humanitárius folyosót

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 8. 11:57

Több városból is megindult az evakuáció, Mariupolt azonban ismét ágyúzni kezdték. A kikötővárosból már többször meghiúsult több százezer civil kimenekítése.

Az orosz-ukrán tárgyalások nyomán ma létesült volna humanitárius folyosó, amin a civilek elhagyhatták volna Mariupol városát. Az oroszok azonban már harmadszorra sem tartották be a tűzszünetet.

A BBC információi szerint az ukrán külügyminisztérium szóvivője mondta el, hogy az orosz csapatok megkezdték a Mariupol és Zaporozsje közötti humanitárius folyosó ágyúzását. 

Elmondása szerint nyolc teherautó és harminc autóbusz van úton, hogy humanitárius segélyt szállítsanak a városba, és evakuálják a civileket Zaporizsja felé.

Az oroszok viszont azt állítják, hogy az ukrán hadsereg akadályozza a civileket a város elhagyásában. A 430 ezer lakosú kikötőváros hosszú ideje ostrom alatt áll, már a múlt hét végén sem volt víz, áram, fűtés és telefon. Hétvégén kétszer is hiába próbáltak kétszázezer helyi lakos kimenekítésével.

Pavlo Kirilenko, a Donyeck régió adminisztratív vezetője vasárnap azt írta a meghiúsult menekítési kísérlet után: „Rendkívül veszélyes ilyen körülmények között kitelepíteni a lakosságot.”


Nyitókép:  Dmytro Smolyenko / Ukrinform / NurPhoto via Getty Images

#Külföld#mariupol#humanitárius folyosó#menekítés#kudarc#tárgyalás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk