Külföld

A „poklot hozzák el” az „igazán iszonyú” pusztítást végző orosz fegyverek

rtl.hurtl.hu

2022. március 5. 7:21

Kazettás és vákuumbombák: betiltott és betiltásra érett fegyverek, amiket az ukrán városok ellen bevethet az orosz hadsereg.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete óta egyre csak gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy az orosz fegyveres erők a több mint száz országban tiltott fegyvernek számító kazettás bombával lövik az ukrán városokat. Emellett azonban van még egy rettegett fegyverük, amivel szörnyű pusztítást tudnak okozni a városokban, a fenyegető „vákuumbomba” néven ismert termobarikus lövedékek, amik olyan brutálisak, hogy sokan a betiltásukat követelik. 

A válogatás nélkül gyilkoló fürtös halál

Bár az orosz kormány azt állította, hogy Ukrajnában csak katonai célpontokat lőnek, precíziós lőszerekkel, egymás után érkeznek a bizonyítékok arra, hogy civil létesítményeket, köztük kórházakat, iskolákat és lakóházakat is megcéloztak a több robbanótöltetet is célba juttató úgynevezett kazettás, vagy fürtös bombákkal, aminek használatát a civilekre jelentett veszély miatt egy nemzetközi egyezmény tiltja.

A kazettás bombák egy lövedékében számos kisebb robbanószerkezet található, amelyek nagy, akár több focipálya nagyságú területen szóródnak szét. Egy konténerben akár több száz ilyen kisebb bomba is lehet. 


A Human Rights Watch közlése szerint négy civil (két férfi és két nő) meghalt és tízen megsebesültek, amikor kazettás bomba talált el február 24-én egy kórházat Vuhledar városában. Az Amnesty International által összegyűjtött bizonyítékok szerint pedig egy gyerek és két felnőtt halt meg, miután kazettás bombatalálatok értek egy óvodát Ohtikra városában.

A kazettás bombák használatát az Oslói Nyilatkozat nevű nemzetközi egyezmény tiltja, mert ezek a pontatlan, célzott támadásra alkalmatlan, nagy területen pusztító fegyverek túl nagy szenvedést okoznak a lakosságnak. Az egyezményt 110 ország ratifikálta és 13 másik írta alá. Oroszország nincsen az aláíró országok között. 

A kazettás bombák áldozatainak 98 százaléka a civilek közül kerül ki. 2020-ban legalább 360-an haltak meg közülük, de a valós szám ennél biztosan jóval magasabb – olvasható az ezen fegyverek betiltásáért küzdő Cluster Munition Monitor 2021-es jelentésében. A halálos áldozatok majdnem fele gyerek volt. 

Az áldozatok többsége nem az ilyen fegyverekkel végrehajtott támadásokban halt meg. Az igazán nagy veszélyt a fel nem robbant töltetek jelentik: 2020-ban 218-an haltak meg ezek miatt.

Az egész világon 26 országban találhatóak fel nem robbant töltetek. Koszovóban például mindössze 11 hétig dobtak le kazettás bombákat, de a harcok vége után nagyjából harmincezer fel nem robbant lövedék maradt a földön – olvasható a Nemzetközi Vöröskereszt jelentésében. A robbanószerek miatt veszélyessé vált területek több mint fele mezőgazdasági terület volt.

Az ukrán kormány szerint nem csak kazettás bombákkal szórják meg az oroszok az ukrán városokat, hanem bevetették az egyik legrettegettebb fegyverüket, a csak vákuumbomba néven ismert termobarikus bombát is. Az orosz kormány ezt tagadja.

Az „igazán iszonyú” vákuumbomba

Bár a sajtóban egymás szinonimájaként használják a vákuumbombaként ismert termobarikus fegyver és az aeroszol (üzemanyag-levegő robbanószer – FAE) szavakat, a szakirodalomban a „térfogati fegyverek” (volumetric weapons) családjának alosztályának különböző tagjaiként hivatkoznak rájuk. Ezek a fegyverek már az 1960-as évek óta használatban vannak, azonban csak az utóbbi évtizedekben kezdek rájuk felfigyelni. Különösen azután, hogy Csecsenföldön és Szíriában is bevetették azokat városokban. 

Ezeket a fegyvereket megerősített épületek megsemmisítésére fejlesztették ki. Működési elvük lényege, hogy egy kisebb robbanással előbb valamilyen könnyen gyulladó anyagot terítenek szét a célterületen, majd az így keletkezett felhőt egy második robbanással begyújtják, ami egy hatalmas, óriási lökéshullámmal, és nagy hőmérséklettel járó robbanást okoz. És bár vákkumbombaként vált ismertté, valójában nem hoz létre vákuumot. 

Termobarikus bomba robbanás, egy orosz hadgyakorlaton.Jól látható a fegyvert jellemző erős lökéshullám. Fotó:Sergei Savostyanov\TASS via Getty Images

 

Ezeket a fegyvereket jól lehet használni épületek megsemmisítésére, mert az első robbanáskor szétszóródó felhő bejuthat a zárt térbe, és utána ott felrobban. Így nagyon hatásos a bunkerekben, alagutakban és barlangokban megbújó ellenség megsemmisítésére 

Emellett szívesen használják megfélemlítő hatása miatt, az ellenség moráljának megtörésére is. Ahogy azt reklámanyagában írja az orosz állami fegyverexportőr:

A poklot hozza el az ellenségre.

Szörnyű és pusztító

A termobarikus fegyvereket gyakran nevezik a „szegény ember atombombájának", mert a robbanás közelében mindenki meghal – mondta el az NBC televíziónak David Johnson, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese. A RAND Corporation kutatója „szörnyű és pusztító” fegyverként jellemezte, közölve, hogy a robbanás hatósugarán belül „gyakorlatilag minden elporlik”, épületeken belül, egy zárt térben pedig lehetetlenség túlélni:

Ha nem halsz meg azonnal, a nyomás szétszakítja a belső szerveidet. Igazán iszonyú.

A világ a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezetnek köszönhetően lehet tisztában azzal, hogy milyen szörnyű pusztítást tudnak végezni ezek a fegyverek az embereken. A szervezet az amerikai közérdekű adatigénylési törvények alapján ugyanis megszerezte a termobarikus bombákkal szinte teljesen azonos pusztítást végző üzemanyag-levegő bombák hatásával kapcsolatban végzett amerikai hírszerzési vizsgálatokról szóló iratokat, amikben közlik:

A robbanás gyilkolómechanizmusa élő célpontokon egyedi és kellemetlen. Ami öl, az a légnyomás, és a (levegő) azt követő ritkulása, ami szétrepeszti a tüdőt. Ha az üzemanyag begyullad, de nem okoz robbanást, az áldozatok súlyosan megégnek és feltehetően égő üzemanyagot lélegeznek be.

A vizsgálatok szerint a robbanás különösen zárt térben hatalmas, és a középpontjában lévő emberek „megsemmisülnek”.

Azok, akik a szélén vannak, nagy valószínűséggel belső, és ezért láthatatlan sérüléseket szenvednek, többek között szétszakadt dobhártya és összezúzott belső füli szervek, súlyos agyrázkódás, megrepedt tüdő és belső szervek és feltehetően vakság következhet be.

Ugyanakkor a vizsgálatok arra jutottak, hogy a lökéshullám minimális károkat okoz az agyszövetekben. Azaz:

Lehetséges, hogy a FAE-k áldozatai nem vesztik el az eszméletüket a robbanásban, hanem inkább több másodpercig vagy percig szenvednek, miközben megfulladnak.  

Nem tiltott a használata, de jogsértő lehet

A termobarikus és üzemanyag-levegő fegyverek használatát nem tiltja egyetlen egy nemzetközi egyezmény sem, de egyes jogi vélemények szerint városokban történő használata sértheti a hagyományos fegyverekről szóló egyezményt, valamint a polgári áldozatok lehetséges nagy száma miatt a Genfi Egyezményeket. Emellett háborús bűn lehet, ha a támadók civileket támadnak vele, vagy nem tesznek meg mindent a polgári áldozatok számának minimalizálása érdekében. 

Ahogy Dan Wasserbly fegyverszakértő a Washington Postnak elmondta:

Tegyük fel, hogy az emberek a pincében bújnak el. Ez azonban nem védi meg őket egy ilyen ellen, mert az aeroszol bejut a pincébe és meggyulladt és mindenki szörnyű halált hal.

Azt tudni lehet, hogy az orosz fegyveres erők termobarikus fegyvereket is visznek magukkal Ukrajnába. A CNN ugyanis videóra vette, ahogy az ilyen lövedékek kilövésére használt harckocsik haladnak az ukrán határ felé. 

 

Az ukrán kormány állítása szerint az orosz már be is vetettek ilyen lövedékeket, de ezt független forrásból még senki sem erősítette meg. A NBC-nek nyilatkozó David Johnson szerint azonban csak idő kérdése, hogy használják azokat. 

Nyitókép: Termobarikus bomba robbanása egy orosz hadgyakorlaton. Fotó: Sergei Savostyanov\TASS via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#fegyverek#vákuumbomba#kazettás bomba#fürtös bomba#termobarikus bomba

Címlapról ajánljuk