Külföld

Kimentették az odessza kikötőjénél elsüllyesztett észt teherhajó legénységét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 3. 19:46

A panamai zászló alatt közlekedő MV Helt hajót csütörtökön támadta meg az orosz flotta egyik hadihajója.

Élve került elő az Odessza közelében az orosz flotta által elsüllyesztett észt teherhajó teljes legénysége. Az észt tulajdonú, panamai zászló alatt hajózó MV Helt szállítóhajót a hírek szerint pajzsként használták az oroszok, majd Ogyessza kikötőjében rakétákat lőttek ki rá és elsüllyesztették. A hattagú legénység közül négyen eltűntek, ketten mentőcsónakkal menekültek el.


Az elsüllyesztett hajóra ukrán mentőalakulatok találtak rá, és megtalálták az eltűntként nyilvántartott négy matrózt is, akiket a közeli Csernomorszk város kórházába szállítottak megfigyelésre. Az ukrán  Infrastruktúra Minisztérium Telegram csatornáján közzétett hír szerint a legénység minden tagja jól van. Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter azt közölte, hogy észt tisztviselők vizsgálják az esetet. Az MV Helt 1985-ben épült, és az észt média szerint a VISTA Shipping Agency AS tulajdonában van.

Ukrajna fekete-tengeri partjainál a háború kitörése miatt nagyjából nyolcvan külföldi kereskedelmi hajó rekedt, amik az Orosz Föderáció flottája miatt nem hagyhatják el a kikötőket. Orosz hadihajók az elmúlt egy hétben több hajóra is rálőttek, a kikötők elleni támadások során pajzsként használják a szállítóhajókat, állítja Ukrajna.

#Külföld#orosz-ukrán háború#odessza#ukrajna#teherhajó#orosz haditengerészet#elsüllyedt hajó

Címlapról ajánljuk