Külföld

Nem akarunk háborút – mondta Putyin Scholz kancellárnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 15. 15:31

A Moszkvába látogató német vezető jó jelnek nevezte az ukrán határ közelében állomásozó orosz csapatok egy részének visszavonását. 

Olaf Scholz, az új német kancellár kedden Moszkvába látogatott, hogy az orosz-ukrán krízisről tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Scholz egy nappal korábban, hétfőn, Kijevben járt, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott, akit biztosított arról, hogy Berlin támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.

Scholz és Putyin a már világhírű hosszú asztalhoz ültek le tárgyalni, jelentette a Deutsche Welle. Mivel a német kancellár, csakúgy mint Macron, francia elnök, nem volt hajlandó orosz PCR-tesztet csinálni, ezért az asztal két végénél ülve folytak a tárgyalások közte és az orosz elnök között.

Scholz kancellár a találkozót követő közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy reméli, hogy a közeljövőben további magas szintű megbeszélésekkel sikerül feloldani a párbeszéd elakadásait. „Készek vagyunk a további együttműködésre. Készek vagyunk a tárgyalások útján haladni” – mondta erre Putyin a sajtótájékoztatón.

Scholz reméli, hogy a közeljövőben további magas szintű megbeszélésekkel megoldást találnak a jelenlegi helyzetre. Elmondta, hogy a két fél a legkülönbözőbb témákról tárgyalt, többek között környezetvédelmi kérdésekről, de a Memorial civil csoport sorsáról, valamint a Deutsche Welle műsorszórási jogairól is. Scholz elmondta, hogy arra számít, hogy a Deutsche Welle folytatni tudja majd munkáját Oroszországban.

Scholz szerint az ukrán határon állomásozó csapatok felvonulása fenyegetésnek tekinthető. „Most kaptuk a hírt, hogy több csapatot is kivonnak, ami pozitív jel, és reméljük, hogy még több követi majd". Scholz szerint az ukrán határok sérthetetlensége nem lehet alku tárgya. „A párbeszéd nem végződhet zsákutcában, az mindenki számára katasztrófa lenne” – mondta, hozzátéve, hogy „fontos a diplomácia útját járni, hogy elkerüljük a háborút Európában”.

Olaf Scholz német kancellár kedden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában folytatott megbeszélései után kijelentette, hogy Oroszország kulcsfontosságú szereplője Európa biztonságának fenntartásában. „Az európaiak számára világos, hogy tartós biztonságot nem Oroszország ellenében, hanem csak Oroszországgal együtt lehet elérni” – mondta az újságíróknak.

A német vezető azt mondta, hogy ő egy olyan nemzedékhez tartozik, amely nem tudta elképzelni, hogy háború legyen Európában. Putyin erre azt válaszolta, hogy ő is ugyanannak a generációnak a tagja.

Nem akarunk háborút Európában

– mondta az orosz elnök.

Putyin szerint Németország Oroszország egyik legfontosabb partnere, és kijelentette, hogy szándékában áll továbbra is együttműködni Berlinnel. Hangsúlyozta a kettejük közötti gazdasági kapcsolatok szerepét, hogy Németország Kína után Oroszország második legnagyobb kereskedelmi partnere.

Az Északi Áramlat 2 gázvezetékre utalva azt mondta: „Hadd tegyem világossá, hogy 2024 után is hajlandóak vagyunk a gázszállítást Ukrajnán keresztül folytatni”. A nyugati hatalmak számára az Északi Áramlat 2 legnagyobb problémája az volt, hogy a gázvezeték megkerüli Ukrajnát, amely az országon keresztül szállított gáz után fizetendő útdíjból származó bevételekre támaszkodik.

A NATO-ról és Ukrajnáról is beszéltek, Putyin pedig azt mondta, hogy „az országoknak joguk van katonai szövetségekhez csatlakozni, ahogyan azt a NATO-ban lévő kollégáink mindig is fenntartják, de az is fontos, hogy a saját biztonságunkat ne más országok biztonságának rovására tartsuk fenn”.

„Mi is hajlandóak vagyunk folytatni a tárgyalási folyamatot” – tette hozzá az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin szerint a Donyec-medence kérdése még mindig rendezhető a minszki megállapodások végrehajtásával. Az orosz parlament alsóháza kedden határozatban javasolta az orosz elnöknek a két délkelet-ukrajnai szakadár népköztársaság elismerését. Putyin reméli, hogy Németország és Franciaország hatni fog Kijevre a minszki megállapodások végrehajtása érdekében. Putyin népirtásnak nevezte a Donyec-medencében zajló eseményeket. A német kancellár erre azt mondta, hogy az ukrajnai szakadárok orosz elismerése a minszki megállapodások megsértése lenne, és politikai katasztrófához vezetne.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) és Olaf Scholz német kancellár tárgyal a moszkvai Kremlben, 2022. február 15-én – Fotó: Mihail Klimentyev/MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool 

#Külföld#ukrán krízis#ukrajna#oroszország#olaf scholz#németország#német kancellár#vlagyimir putyin#moszkva#tárgyalás#ukrán válság

Címlapról ajánljuk