Külföld

Három hónapja útonállóként rabol ki páncélautókat egy amerikai seriff, és ezt teljesen legálisan teszi

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 8. 8:40

Hogy miért? Mert a kamionok egy marihuánaüzlet pénzét szállítják.

Az úgynevezett „polgári vagyonelkobzás” módszerével gyakorlatilag kirabolt három páncélozott járművet egy kaliforniai seriff. Ezt azért tehette meg, mert az autók legálisan működő marihuánaüzletek pénzét szállították.

Kalifornia államban csak orvosi célokra engedélyezték a szer használatát, ám a cég Pennsylvaniában van bejegyeztve: itt a rekreációs használat is megengedett, tehát az eladásokból származó pénzt teljesen legálisan szerezték.

A seriff alkalmazottai novemberben, decemberben és januárban is megállították az Empyreal nevű pénzszállító cég egy-egy páncélautóját, összesen több mint egymillió dollárt zsákmányolva. A szövetségi törvények szerint ezt át kellett adniuk az FBI-nak. 

Ám az igazságügyi minisztérium „méltányos megosztás” programja miatt a pénz akár 80 százalékát is visszakaphatják tőlük.

A cég bíróságon próbálta elérni, hogy egy ideiglenes távoltartási végzéssel vessenek véget Shannon Dicus gyakorlatának. Ám a bíró nem adta ki a végzést, mivel a cég nem rendelkezett elég bizonyítékkal, hogy az indokolt legyen, írja a Reason. Az Empyreal a seriff mellett az igazságügy-minisztériumot és az FBI-t, valamint annak igazgatóját is beperelte.

Nem ez az első hasonló eset az USA-ban: januárban egy páncélautókat bérbe adó cég perelte be az FBI-t, azért, mert elkobozták a Kansas államon keresztülhaladó járművükben található pénzt.

A polgári vagyonelkobzás lényege, hogy habár egy személyt sem tudnak őrizetbe venni egy lehetséges bűnügy miatt, a rendőrség „letartóztathat” olyan vagyontárgyakat, amiket a gyanú szerint valamilyen bűncselekmény elkövetésére használtak.

Nyitókép: Shannon Dicus / Kampányfotó

 

#Külföld#seriff#páncélautó#rablás#usa#marihuána#üzlet

Címlapról ajánljuk