Külföld

Egyelőre nem ajánlja a negyedik oltást az Európai Gyógyszerügynökség

rtl.hurtl.hu

2022. február 3. 20:04

Nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a koronavírus elleni negyedik oltás beadását javasolja az EMA – erről Marco Cavaleri, az amszterdami testület vezető tisztségviselője beszélt egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a koronavírus elleni negyedik oltás beadását javasolja az EMA – erről Marco Cavaleri, az amszterdami testület vezető tisztségviselője beszélt egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Elmondta: „Jelenleg nincs elegendő klinikai vizsgálatból származó bizonyítékunk ahhoz, hogy a második emlékeztető oltás beadását ajánljuk a lakosság többségének.”

Cavaleri ugyanakkor hangsúlyozta az oltási kampányok folytatásának fontosságát, többek között a harmadik oltás felvételét is, ami magas fokú védelmet nyújt a vírus okozta súlyos megbetegedés ellen, írta az MTI. 

Magyarországon megoszlanak a vélemények a negyedik oltásról. Aki konzultál orvosával, az hozzáférhet a negyedik vakcinához. Zacher Gábor toxikológus a Reggeliben nemrég azt mondta, ő maga már megkapta a negyedik oltást, és ezt javasolják jelenleg az egészségügyi dolgozóknak, a 60 év felettieknek, illetve olyan krónikus betegeknek, akik valamilyen immunrendszert gyengítő terápiában részesülnek, például daganatos betegeknek. De elképzelhetőnek tartotta, hogy pár hónap múlva ugyanaz lesz, mint a harmadik oltással volt: mindenkinek ajánlani fogják a negyediket is.

A BA.2 nevű vírusról még keveset tudni

Az Európai Gyógyszerügynökség tisztségviselőe ugyanakkor felhívta a figyelmet az omikron variáns új alváltozata, a BA.2 nevű vírus rohamos terjedésére is. 

Mint mondta, „még túl korai lenne megállapítani, hogy ez az alváltozat mennyiben különbözik magától az omikrontól a fertőzőképesség és az immunrendszerre gyakorolt hatás szempontjából, de továbbra is szorosan kapcsolódik az eredeti omikron változathoz”.

Cavaleri arra is kitért, hogy az EMA támogatná olyan vakcina engedélyeztetését, amelyet kifejezetten az omikron variáns ellen fejlesztenek ki. Arról is tájékoztatott, hogy az ügynökség hamarosan döntést hoz a Pfizer/BioNTech-vakcina harmadik adagja felvételének engedélyezéséről a 16 és 17 éveseknek.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Külföld#koronavírus#vakcina#negyedik oltás#omikron

Címlapról ajánljuk