Belföld

Nem influenza, omikron

rtl.hurtl.hu

2022. február 2. 16:27

Az influenza tüneteivel orvoshoz fordulók jó rész valójában covidos.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 17. és 23. között 15 400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, az ezt megelőző hetinél 29 százalékkal többen, de nincs influenzajárvány Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán közzétett jelentésében.

Hangsúlyozták, a koronavírus okozta fertőzés tünetei klinikailag nem különíthetők el az influenzaszerű tünetegyüttestől, különösen az ötödik hullámot okozó omikron variáns okozta fertőzésnél.

A virológiai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek egy jelentős részénél koronavírus-fertőzés áll a tünetek hátterében.

Az orvoshoz forduló betegek 23,5 százaléka 14 év alatti, 37,9 százaléka 15-34 éves, 26,2 százalékuk a 35-59 évesek, 12,4 százalékuk a 60 éven felüliek korosztályába tartozott.

Az NNK szerint a klinikai adatok alapján a heti esetszám meghaladja a influenzajárvány küszöbértékét, azonban a virológiai adatok azt mutatják, hogy az influenzaszerű megbetegedésekért a koronavírus is felelős. A tavalyi (2020/2021) influenzaszezonban a járványügyi intézkedések miatt az influenza terjedése a korábbi időszakokhoz képest jelentősen alacsonyabb volt, ezért a 2021/2022-es szezonra vonatkozó járványküszöböt alacsonyabb szinten határozták meg.

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Belföld#koronavírus#omikron#influenza#nemzeti népegészségügyi központ

Címlapról ajánljuk