Külföld

Biden: Meghalt az Iszlám Állam vezetője a különleges erők rajtaütésében

rtl.hurtl.hu

2022. február 3. 15:00

Ez volt a korábban ismertté vált rejtélyes akció. A terroristavezér a rajtaütés során pokolgépet hozott működésbe, ami vele és családtagjaival is végzett, köztük nőkkel és gyerekekkel is.

Az amerikai különleges erők végeztek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjével, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsivel Szíriában – jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök.

„Fegyveres erőink rátermettségének és bátorságának köszönhetően eltávolítottuk a harctérről az Iszlám Állam vezetőjét. A műveletből minden amerikai visszatért” – tudatta közleményében az amerikai elnök.

Korábban az rtl.hu arról számolt be, hogy az amerikai különleges erők rejtélyes akcióban likvidáltak egy magas rangú terroristavezért, de akkor még nem lehetett tudni, ki volt a célpont. A különleges erők helikopterekkel repültek be, és körbevettek egy házat. Az akcióban több civil is meghalt, a Vice arról írt, hogy tucatnyi nő és gyerek is van az áldozatok között.

Mentőegységek szerint az északnyugat-szíriai rajtaütésben 13 ember halt meg. Az akció a török határ közelében, Idlíb tartományban, Atme városának közelében történt. Amerikai illetékesek szerint a terrorista vezető pokolgépet hozott működésbe a rajtaütés során, amely vele és családtagjaival is végzett, köztük nőkkel és gyerekekkel is.

John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője korábban arról beszélt, hogy a különleges erők sikeres terrorellenes akciót hajtottak végre, veszteségek nélkül.

Kurejsi Abu Bakr al-Bagdadi halála után vette át a terrorszervezet irányítását. Bagdadi hasonló módon, szíriai amerikai rajtaütés során felrobbantott pokolgép által lelte halálát 2019-ben. Bagdadi hatalma csúcsán vezette a terrorszervezet, amikor az Iszlám Állam hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és Irakban. Kurejsi viszont a terrorszervezet visszaszorulása miatt kénytelen volt sokkal inkább a háttérbe húzódni. Az Iszlám Állam három évvel ezelőtti veresége óta a terroristák gerilla harcmodorra álltak át, pokolgépes támadásokat és rajtaütéseket hajtanak végre.

Nyitókép: Mentőalakulat dolgoznak az amerikai támadás után romokban heverő házban. Fotó: Mohamed Al-Daher/via REUTERS

 

#Külföld#iszlám állam#szíria#joe biden#pokolgép#rajtaütés

Címlapról ajánljuk