Külföld

Több tízezer tonna egészségügyi hulladék halmozódott fel a koronavírus miatt

rtl.hurtl.hu

2022. február 1. 11:27

Használt maszkok, kesztyűk, injekcióstűk és tesztek tömegei maradtak a járvány nyomán.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetés szerint a koronavírus leküzdésére tett erőfeszítések részeként a világban felhalmozódott, hatalmas mennyiségű hulladék veszélyt jelent az emberi egészségre és a környezetre egyaránt – számolt be a hírről az Aljazeera.

Az ENSZ egészségügyi szervezetének jelentése szerint eldobott fecskendőkből, használt covid-tesztekből, vakcinás üvegekből rengeteg hulladékot halmoztak fel a világ országai, ami hatalmas terhet ró az egészségügyi hulladékkezelési rendszerekre.

A dokumentum szerint a 2020 márciusa és 2021 novembere között az ENSZ-en keresztül megrendelt 87 000 tonna egyéni védőfelszerelés nagy része hulladékként végezte.

Emellett több mint 140 millió tesztkészletet szállítottak ki, amelyekből 2600 tonna, főként műanyagból álló szemét keletkezhet. Ezen felül annyi vegyi hulladék is, hogy egy olimpiai úszómedence egyharmadát meg lehetne tölteni vele.

A becslések szerint a világszerte beadott mintegy 8 milliárd adagnyi vakcinából további 144 000 tonna hulladék keletkezett üvegfiolák, fecskendők, tűk és biztonsági dobozok formájában.

Bár a WHO nem javasolja kesztyű használatát a vakcinák beadásához, a jelentés szerint ez általános gyakorlatnak tűnik. Az Egyesült Királyságban például a becslések szerint minden egészségügyi dolgozó hetente, átlagosan 50 pár kesztyűt dob ki.

A nem megfelelően kezelt hulladék felhalmozódása a szervezet szerint veszélyt jelenthet az emberi közösségekre. Az égő hulladék szennyezheti a levegőt, a maradványok továbbá ronthatják a vízminőséget és a betegségek terjedését is elősegíthetik. Bár a jelentés nem nevez meg konkrét országot, de olyan kihívásokra utalt, mint Indiában a korlátozott kapacitású hulladékkezelés és -ártalmatlanítás, valamint a madagaszkári karanténlétesítményekből származó nagy mennyiségű fekáliás iszap.

Az ENSZ egészségügyi szerve reformokra és további beruházásokra szólított fel, többek között a csomagolás használatának csökkentése, az egyéni védőeszközök ésszerűbb használata és a nem égetéses hulladékkezelési technológiába való beruházás révén.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#koronavírus#hulladék#maszk#vakcina#who#egészségügyi világszervezet

Címlapról ajánljuk